Laia Sorribes, Lara Llávata, Melisa Usina, Esther Latorre, Ana Lola Cosin i Paula Quiles. Anotin aquests noms. Elles són les protagonistes d’una de les produccions teatrals valencianes més reconegudes i premiades, a més de les més representades a tot el món. Parlem, és clar, de Mulïer, obra de Maduixa Teatre, guanyadora de dos Premis Max en la seua edició del 2017 i recentment triomfant en els Premis d’Arts Escèniques de la Generalitat valenciana.

Aquest espectacle de dansa sobre xanques no ha deixat de sorprendre a milers d’espectadors per la seua innovadora proposta. A través d’aquest muntatge, la companyia valenciana pretén investigar els límits físics amb la dansa i l’equilibri, el moviment i la poesia, o la força i les emocions. En aquest sentit, no podia ser d’una altra manera, les dones són el punt de partida. Unes dones de gran fortalesa i sensualitat. Com asseguren des de Maduixa Teatre, «l’espectacle neix de la necessitat d’explorar la identitat femenina a través del joc corporal, posant l’accent en la imatge, la poètica visual i la narració, per tal d’arribar a la sensibilitat de l’espectador». A la vista està que han aconseguit el seu objectiu, i amb escreix.

La companyia valenciana, autora també d’altres èxits com Dot (Premi Max al millor espectacle infantil 2015) o ras!, pot presumir aquest any de ser una de les grans protagonistes de les arts escèniques, recollint guardó després guardó, des d’el Premi Max als recents Premis d’Arts Escèniques que el passat 1 d’octubre es van fallar al Teatre Principal de València en una cerimònia que va retransmetre en directe À Punt i que va comptar amb Rafa Alarcón com a mestre de cerimònies.

MULTIPREMIADA OBRA

Mulïer optava a un total de sis premis i, tal com va reconèixer el jurat, format pels representants designats per les onze associacions d’arts escèniques que componen la Mesa de la Cultura Valenciana (Mecuv), «aquesta exploració femenina que proposa en forma d’espectacle de carrer» va ser finalment mereixedora dels guardons a la millor direcció coreogràfica, per Mamen García; millor ballarina, per a Laia Sorribes; millor composició musical, per Damián Sánchez, i millor espectacle d’arts de carrer.

Maduixa Teatre, no contents amb l’èxit rebut en els diferents certàmens de teatre i dansa de carrer, va decidir crear, però, una versió indoor d’aquest espectacle que, com ells mateixos defineixen, «és un homenatge a totes les dones que durant segles i segles d’opressió han lluitat i segueixen lluitant per mantenir viu el seu jo salvatge, i que reclamen el seu dret a ballar i córrer lliurement per la nostra societat». Serà aquesta versió d’interior, dissenyada per representar-se sobre un escenari, la qual es podrà veure i gaudir aquest proper dimarts, 9 d’octubre, al Teatre Payà de Borriana. Un veritable esdeveniment, ja que cada sessió que ofereixen les cinc ballarines que protagonitzen aquesta obra és, simplement, una experiència única.

Borriana, gràcies a la seua Regidoria de Cultura, s’uneix així a l’excel·lent programació d’arts escèniques que mereix la província. Esperem que segueixin aquest ritme per a delit dels ciutadans.