Al desembre de l’any 2007 vaig tenir l’oportunitat d’entrevistar a un d’aquells personatges que hipnotitzen, sigui pel to de la seua veu, la seua presència, el seu art... Em refereixo a Jordi Savall, al que li professo un gran respecte i una admiració que no puc relatar en aquestes poques paraules. En mes d’una ocasió, el músic i investigador ha posat de manifest que “la música antiga no és cosa del passat, ni és privilegi d’uns quants iniciats; ara per ara, la música antiga és demandada i degustada per un públic cada vegada més jove i més nombrós”, com així ho demostren cites com l’Early Music Morella que va iniciar la seua 5a edició ahir dissabte o el Festival Internacional de Música Antiga i Barroca de Peníscola que tindrà lloc de l’1 d’agost al dia 13.

La localitat costera s’ha erigit amb el pas dels anys en un dels racons més atractius a nivell cultural de tota la província durant la temporada d’estiu. El Castell del Papa Luna es converteix any rere any en un centre actiu ón es representen algunes de les obres teatrals clàssiques més interessants i ón es citen un bon nombre d’agrupacions i solistes de prestigi internacional a nivell musical.

En la seua XXI edició, el certamen de Música Antiga i Barroca torna a sorprendre amb un programa excel·lent. Noms com ara el del contratenor Carlos Mena o el conjunt Capella de Ministrers destaquen principalment. També tindrem oportunitat d’escoltar en directe altres grups com Harmonia del Parnàs, Fretwork --ensemble de violes--, Capella Ibèrica, Trondheim Barokk --grup escandinau que proposa explorar els vincles existents entre Sud i Nord en la incipient cultura europea dels segles XVII i XVIII-- o Mediterrània Consort. Tampoc hi faltaran cantants com Mariví Blasco o Marisa Martins. La música antiga atrau, enganxa, és suggeridora.