Javier Arnaldo va escriure: “La nostra nit apareix com a objecte de plaers i de turments còsmics, misteri i jeroglífic, com un teixit sensible a un temps ignot, com l’espai que segueix a les 24 hores del dia, la soledat, el lloc en el qual s’encalla l’amor”. Doncs bé, cada any Castelló gaudeix d’una d’aquestes nits de plaer i misteri, de màgia, on l’art és l’únic i veritable protagonista, és la Nit de l’Art.

Gràcies a la unió de galeries i institucions públiques i privades, divendres que ve, 13 de maig, de 20.00 a 1.00 hores, els castellonencs podran submergir-se per desè any en diferents escenaris, comprendre diferents llenguatges, hipnotitzar amb aquesta revolució nocturna de la creativitat i la imaginació d’uns artistes que ofereixen una visió intuïtiva de la vida.

UNIVERS ÚNIC // Fins seixanta espais, amb més de cinquanta propostes, prop del centenar d’artistes, pintura, fotografia, escultura, música en directe... La Nit de l’Art s’ha erigit com una de les grans cites del calendari cultural de la capital de la Plana.

La revolució de la nit serà una revolució artística, una aproximació a l’univers íntim d’algunes persones que han aconseguit, com va dir l’escriptor rus Ilya G. Ehrenburg, veure el que ja no existeix o encara no ha existit. ¿I davant l’àmplia oferta i varietat, què pot resultar més interessant? La resposta és fàcil: tot. No obstant això, sabedors que el temps mai és suficient, destaquem algunes de les propostes que creiem més interessants, com aquelles exposicions que s’engloben al festival Imaginària, amb obres d’Ouka Leele o Jürgen Schadeberg, entre d’altres; la video-projecció d’Alejandro Mañas al Teatre del Raval; la presentació de Metropolis a La Bohèmia, una performances de pintura en directe amb artistes com Juan Antonio Álvarez, Noemí Barberà o Maria Griñó, per citar només alguns; la mostra de Pascual Cándido al Reial Casino Antic, amb un recital de Vicent Jaume Almela; Metanoeo, de Nástio Mosquito, a l’EACC; el nou projecte de Maya-Marja Jankovic a la Sala Zona 3... I moltes, moltes més.

La X Nit de l’Art segur torna a sorprendre a propis i estranys, doncs l’art és necessari, si o si.