+
Accede a tu cuenta

 

O accede con tus datos de Usuario El Periódico Mediterráneo:

Recordarme

Puedes recuperar tu contraseña o registrarte

 
 
 
   
 
 

MÚSICA

La novena de Mahler, un cant a la vida eterna

L’Orquestra de la Comunitat interpretarà el dia 26 l’última simfonia del compositor bohemi

 

Favorit. Mahler és un dels compositors predilectes del conjunt valencià. -

Sara Llopis
19/05/2019

Escrivia Fermín Guisado que durant molt de temps, Gustav Mahler va dubtar a atribuir l’ordinal novena a una de les seues simfonies. Per quin motiu? Segons explica en un interessantíssim article, «nou era el número funest amb el qual havien acabat les seues produccions simfòniques Beethoven, Schubert i Bruckner». Dit d’una altra manera, sembla que aquesta novena simfonia estava maleïda, o almenys adquiria un caire supersticiós, com queda demostrat el fet que, encara que va poder, Mahler no va indicar com a «novena» el seu Das Lied von der Erde (El Cant de la Terra), «el cicle de sis cançons en forma de simfonia que va seguir a la seua Vuitena Simfonia o Simfonia dels Mil», en paraules de Guisado. Malgrat evitar aquest tràngol, finalment el seu temor es va confirmar. La novena simfonia de Gustav Mahler va ser la seua última simfonia acabada.

Composta entre 1908 i 1909, són molts els que consideren aquesta peça la seua millor composició, donant bona mostra del mestratge i excel·lència que l’autor va aconseguir en la seua última etapa. Hi ha qui assegura que aquesta obra és una espècie de prolongació natural del Cant de la Terra, definint-la com el «cant del cigne» del compositor bohemi, però la peça gaudeix d’una identitat pròpia, amén d’una notable força i esglaiament.

Gustavo Gimeno dirigirà a l'Orquestra de la Comunitat Valenciana en Castelló.

Inspirada, pel que sembla, i segons explica Fermín Guisado, «en una meditació sobre la mort i la brevetat de la vida en la terra», aquesta obra és, si no la més, una de les més eloqüents del mestre, qui va impregnar cada nota amb les emocions que va viure un any abans, amb el dur cop que va suposar la mort, amb poc més de quatre anys d’edat, de la seua primogènita Maria Anna, i el diagnòstic clínic que patia una greu malaltia de cor. Tota aquesta aflicció la va bolcar Mahler en aquesta simfonia original que alguns consideren que sembla «estar coberta per la mort». No obstant això, el director holandès Willem Mengelberg assegurava que, d’alguna manera, «qui escolta l’adagi de la novena comprèn que Mahler, més que esperar la mort, esperava la vida eterna».

CONCERT A CASTELLÓ

L'Orquestra de la Comunitat Valenciana tancarà diumenge que ve, 26 de maig, a les 19.30 hores, el seu cicle de concerts d’aquesta temporada en l’Auditori i Palau de Congressos de Castelló precisament amb un programa dedicat a la novena simfonia de Gustav Mahler, un dels compositors predilectes de la formació titular del Palau de les Arts i que en aquesta ocasió estarà dirigida pel mestre valencià Gustavo Gimeno. Concert emocional.

Buscar tiempo en otra localidad