En més d’una ocasió Paco Bezerra ha confessat que en teatre es nega a entrar a la zona de confort. Per al jove dramaturg és necessari trencar motlles, anar més enllà per seguir avançant, per més que aquestes accions no siguin del grat de tots. Això no significa que el seu teatre sigui un teatre incòmode, encara que sí posseeix un alt component reflexiu i de denúncia. El proper 20 de febrer, en el Teatre Principal de Castelló, els actors Roberto Enríquez i María Adánez interpretaran ‘El pequeño poni’, una obra sobre l’assetjament escolar que està inspirada en una sèrie de fets reals succeïts en Carolina del Nord, Estats Units, l’any 2014.

ELS FETS // A Grayson, un nen de nou anys d’edat, després de sofrir diversos atacs físics i verbals, li va ser prohibida l’entrada al centre escolar on estudiava per portar, penjada a les seues esquenes, una motxilla de ‘Mi pequeño pony’. La direcció del col·legi va considerar “detonant d’assetjament” el fet que Grayson acudís a classe acompanyat de la motxilla dels seus dibuixos animats favorits, acusant-li d’haver provocat “disrupció a l’aula”.

Com expliquen tant Bezerra com Luis Luque, director de l’obra, “a dia d’avui, l’escola es defensa al·legant que mai van tenir intenció d’agredir a Grayson, sinó que va ser una estratègia per detenir l’assetjament”. Per si no fos poc, un mes abans, en el mateix estat, un menor va intentar suïcidar-se perquè, igual que a Grayson, els seus companys de classe també ho assetjaven per ser fan de ‘Mi pequeño pony’. “Després de divulgar-se la història, els pares de Grayson van aconseguir, a més de nombrosos suports a través d’Internet, milers de signatures per sol·licitar que pogués tornar de nou a l’escola amb la seva motxilla i sense que li assetgessin”, comenten Bezerra i Luque. Així mateix, es va crear la pàgina de Facebook ‘Support For Grayson’, en la qual, a dia d’avui, milers de persones manen suport al xaval, i li dediquen diàriament imatges dels seus personatges de dibuixos animats favorits.

El més esgarrifós de tot és que segons diversos estudis realitzats entre menors d’11 a 15 anys, el 11% dels nens enquestats van admetre haver realitzat un intent de suïcidi almenys una vegada en la seva vida. “Aquesta obra està dedicada a Grayson i a tots els nens i nenes que, com ell, han sofert insults i agressions físiques a l’escola”, afirma Paco Bezerra, tot un Premi Nacional de Literatura Dramàtica en 2009 i el Calderón de la Barca.