El refranyer popular diu que és de ben nascut ser agraït. I cal agrair iniciatives com La Bohèmia, aquest racó màgic del carrer Císcar de Castelló que a poc a poc es va convertint en un centre referent de l’activitat sociocultural de la província.

L’exposició que fins al dia 13 d’octubre es pot visitar amb obra de Josetxo Santos demostra aquest esperit per consolidar-se com a punt de trobada i reflexió. L’escultor navarrès presenta una selecció d’unes 30 obres sota el títol Curvarte-plegarte. Es tracta d’una sèrie de treballs escultòrics que té en els plecs i corbes seus elements comuns, amb influències d’autors com Richard Serra, Chirino, o Julio González.

La selecció que presenta a La Bohèmia inclou obres rotundes, inspirades directament en la naturalesa, en l’escorça terrestre i la seua estructura; altres en les ones del mar i el seu moviment oscil·lant i canviant. Destaca també l’ús dels materials per a aquestes obres, molt variats i fins i tot reciclats, buscant la plasticitat i la bellesa formal. Cautxú, acetats, metacrilats componen una sèrie de peces laberíntics, aerodinàmiques, fràgils i rotundes.

TRAJECTÒRIA // En la seua dilatada trajectòria artística Santos ha exposat, de forma individual i participant en mostres col·lectives, en sales i galeries de Pamplona, Sant Sebastià, Madrid, Medinaceli, Vitòria, València, Oviedo o Brussel·les.

Algunes de les seues obres pertanyen a col·leccions del Govern Basc, així com a col·leccions privades. És autor també d’escultures públiques, com la que es pot contemplar al campus de la UPNA o en el de la Policlínica de Sant Sebastià. Resumint, Josetxo Santos és un d’aquells escriptors d’ofici, apassionats, que sempre busquen reinventar-se.