Suma i segueix. Ja són 29 les edicions del Festival Internacional de Teatre de Carrer de Vila-real, prop de tres dècades en què una localitat sencera es transforma en un escenari únic i singular durant quatre jornades en què el teatre, la dansa i la música són protagonistes del dia a dia dels vila-realencs, ja que com ja ens va dir en el seu dia Pau Ayet, director del FITCarrer, aquesta cita “no es limita a la simple exhibició d’espectacles, sinó que representa un espai de convergència entre artistes, col·laboradors , ajudants, institucions i ciutadania”.

Artistes procedents del Japó, Àustria, França o l’Argentina enriquiran i potenciaran aquest esperit multicultural que fan de Vila-real un dels centres més actius de la província de Castelló. A partir del 5 de maig, tota l’acció es traslladarà a la plaça Major, de la Llibertat, Mercè Rodoreda, la plaça del Mercat, de la Vila, Sant Ferran, el carrer Sant Pius X, Bayarri, Raval del Carme, carrer del Hospital...

Émile-Auguste Chartier, més conegut pel seu pseudònim Alain, filòsof, periodista i professor francès, va dir una vegada que “el teatre és com la missa; per sentir completament els seus efectes cal anar freqüentment”. I encara que sembli mentida, el FITCarrer ofereix la possibilitat de sentir aquests efectes d’una forma vivaç ja que acosta el teatre a peu de carrer, alliberant-lo de aquesta “cuirassa” que, de vegades, impedeix que ens impregnem d’ell d’una forma directa i sincera gràcies a companyies com Eléctrico 28, Aten Soria, Colectivo Circo 9.8, Animasur, Marta Sitjà, Circ Panic, Inànimes Cia., Virginia Imaz, DJ Martinna, To R Mansion, Sharon Fridman, Claire Ducreux, La Fam, Colectivo La Balsa, Leandre, Zangania, Xa! Teatre, Scura Splats, Mumusic Circus, Trapu Zaharra, La Industrial Teatrera i la Cia. Aérea Teatro... Tots aquests col·lectius es donaran cita com hem dit en diversos enclavaments de la ciutat a l’aire lliure per oferir actuacions que segur quedaran al record com la que protagonitzaran Aerial Jockey Strada, coproducció amb Argentina en la qual es combina teatre físic i dansa aèria i en la qual participen especialistes de diferents parts del món.

ACTIVITATS DESTACADES // En aquesta edició, el FitCarrer comptarà amb un prefestival, el dimecres 4, amb les accions teatrals que els alumnes de l’Escola Municipal de Teatre realitzaran en els carrers per als vianants. Una forma de “soltar-se i començar a prendre consciència del que suposa ser actor de carrer”, tal i com va indicar Ayet, i una “aposta” per l’escola que forma els nostres futurs professionals. Ja en ple FitCarrer, el dijous 5, la plaça Major acollirà les actuacions que sota el títol ‘Projectes en construcció’ impulsa la iniciativa Embrions, que cerca desenvolupar projectes d’artistes que s’estan iniciant en el sector i que podran rebre els comentaris i les opinions del públic. “Un feedback molt interessant que els guiarà a l’hora de decidir com enfocar el seu projecte o espectacle i per a saber què agrada més o menys”, en paraules d’Ayet.

Sens dubte, el FITCarrer és molt més que teatre, és una oportunitat per aprofundir en els nous llenguatges escènics que ens conviden a reflexionar sobre els quefers de la nostra vida.