«És una aposta molt interessant perquè gràcies a aquesta iniciativa comptem amb un altre espai per a acostar l’òpera», assegura Carlos Pascual, director musical de l’Orquestra Lírica de Castelló (OLCS) Orquestra Lírica de Castelló (OLCS)referint-se al nou Festival d’Òpera Castell de Peníscola que precisament inaugurarà la formació castellonenca el 10 de juliol.

Aquesta cita, que s’uneix a la programació estival que promou la Diputació de Castelló, s’iniciarà amb La Traviata, de Giuseppe Verdi. «És la mateixa producció que ja vam estrenar fa any i mig al Teatre Principal de Castelló, si bé hem fet l’adaptació necessària per traslladar-la al pati d’armes del Castell del Papa Luna», explica Pascual, que adverteix, també, d’alguns canvis en els rols principals, ja que Violetta, la protagonista d’aquesta obra amb llibret de Francesco Maria Piave inspirat en La dama de les camèlies d’Alexandre Dumas, serà interpretat per la soprano Tina Gorina, i Germont tindrà la veu del baríton Fernando Piqueras. El tenor Mario Corberán repetirà com Alfredo, l’altre protagonista d’aquesta història que, tal com adverteixen des de l’OLCS, «és una obra atípica dins del corpus operístic de Verdi per la seua visió realista de la història de Violetta, que en el seu llit de mort, evoca la seua vida de cortesana i el seu sacrifici per amor». Així, Verdi va decidir fugir dels grans temes històrics i mítics per oferir un drama psicològic «que celebra la vida i les virtuts humanes alhora que alça la seua veu contra la hipocresia de la societat de classes».

En la producció de l’Orquestra Lírica destaca l’escenografia, realitzada en col·laboració amb l’Escola d’Arts i Superior de Disseny de Castelló (EASD), i la direcció escènica d’Eugenia Corbacho. Tots aquests ingredients segur aconsegueixen conquistar el públic que s’acosti a Peníscola i per partida doble, ja que el dia 11 es durà a terme una segona representació.

L’ELISIR D’AMORE

La Diputació de Castelló, de manera encertada al meu entendre, busca reforçar encara més si és possible el protagonisme de la localitat costanera de Peníscola i la seua fortalesa, grans atractius turístics. I ho fa impulsant iniciatives culturals com el Festival de Teatre Clàssic o el Festival Internacional de Música Antiga i Barroca que tindrà lloc entrat el mes d’agost.

A aquests dos certàmens se li uneix ara aquest cicle operístic que tindrà una tercera representació el proper dia 25 de juliol, amb la producció d’Amics de l’Òpera de Castelló L’elisir d’amore, de Gaetano Donizetti —obra que es podrà veure un parell de dies abans al festival Alcossebre En-cant—. Aquesta òpera còmica es representarà sota la direcció de Josep Gil Gil, Rafael Lloret i Ieva Lavrinovica. És aquesta una de les òperes còmiques i alhora romàntiques més delicioses de la història del gènere. Tendresa i picardia van de la mà gràcies a la fresca i original partitura de Donizetti, l’últim gran representant de l’anomenada «òpera bufa» italiana.

Òpera a l’estiu, òpera en un entorn privilegiat com és el Castell de Peníscola, òpera ‘made in’ Castelló. Bona iniciativa.