Amics de l’Òpera de Castelló oferiran al públic castellonenc una proposta molt atractiva els dies 15 i 17 d’abril, en el Teatre Principal de la capital de la Plana. Es tracta de l’òpera ‘Don Pasquale’, de Gaetano Donizetti sobre un text de Giovanni Ruffini, una de les més populars i divertides de l’anomenat gènere “buffo” o còmic.

Es tracta d’una obra molt completa que combina els passatges burlescos clarament extrets dels personatges i la tradició de la “commedia dell’arte”, com són el vell rondinaire, el murri intrigant i els enamorats que han de vèncer un cúmul de dificultats i peripècies per veure triomfar el seu amor, escenes hilarants junt amb àries encisadores, nostàlgiques i evocadores que s’han fet mundialment famoses.

L’argument, encara que comporta un notable enrenou, es pot resumir en poques paraules. Don Pasquale és un vell ric i fadrinot que acull en la seua casa al seu nebot Ernesto i com que és l’únic hereu, es creu amb dret de casar-ho amb qui ell vol en contra de les preferències d’aquest, que es decanten per una jove vídua de pocs recursos, Norina. Enutjat per la negativa del jove diu que ara el que es casarà és ell i li demana al seu amic el ‘dottore’ Malatesta que li busqui una esposa adient. Aquest li proposa a la seua germana Sofronia --que en realitat es tracta de Norina disfressada-- amb la que vol ordir un complot per a demostrar al vell que el matrimoni no és una cosa tan fàcil com ell es pensa. Es produeix el casament fingit i la núvia li provoca tants mals de cap que finalment accedirà a tot amb tal de poder-se lliurar d’una càrrega tan feixuga. Finalment els enamorats aconseguixen acabar junts i tota la farsa acaba en felicitat i rialles. Un argument ben semblant a molts d’altres, fidel reflex d’una època en que es començava a qüestionar costums tan arrelades com els matrimonis de conveniència i també les diferències de classe.

LA PRODUCCIÓ // La música i el tractament vocal és clarament belcantista amb endiablats duos i ‘cabalettes’ entre els personatges de Don Pasquale i Malatesta, un baix buffo i un baríton que en aquesta ocassió els encarnaran Raúl Baglietto --que recentment va participar en ‘El Barberillo de Lavapiés’ aquesta Magdalena-- i Pablo Ruiz. Norina serà la jove soprano Sara Blanch, cantant que a Castelló ha participat en algunes de les darreres gales líríques --la recordem per una desgarradora aria de ‘Lucía de Lammermoor’ i a més és una artista amb gran quantitat de premis i una figura habitual als concerts de Simfonova, una de les apostes més reeixides de l’òpera a Catalunya--. El rol d’Ernesto correspon a Moisés Marín, un tenor ja habitual que ha interpretat rols com Nemorino a ‘L’elisir d’amore’ o Don Ottavio a ‘Don Giovanni’, Arturo en la ‘Lucía de Lamermoor’... L’orquestra serà dirigida per Carles Amat i comptaran amb la col·laboració del cor de l’Academia d’Orfeu. Finalment, la direcció escènica tornarà a ser de Rafa Lloret, que cada vegada s’està especialitzant més en els espectacles lírics, donant el seu estil personal i inconfundible.