Molt es parla de la programació cultural a càrrec de les administracions púliques, una programació necessària per al benestar de la ciutadania i que ha d’estar a l’altura de les expectatives. No obstant això, dóna la sensació d’estar davant una oferta cultural única, és a dir, que més enllà de les propostes de l’Institut Valencià de Cultura (IVC), Diputació Provincial o els diferents ajuntaments municipals, no hi ha res. És un error pensar tal cosa. És més, diria que és contraproduent, perquè necessitem pluralitat en tots els àmbits de les nostres vides.

Dic això perquè hi ha espais privats que malviuen avui dia fruit d’algunes polítiques populistes —entre altres problemàtiques—, i que es debanen els cervells ajustant els seus comptes per a oferir-nos un altre tipus d’esdeveniments que, per desgràcia, moltes vegades passen desapercebuts. Tot això comporta al tancament de mítiques sales de concert, i afecta a tot un sector en el qual treballen professionals de primer ordre, ja siguin promotors, enginyers i tècnics de so, muntadors…

UN BASTIÓ

Existeixen alternatives al discurs oficial, sempre han existit. Una altra cosa és que els permetin gaudir de l’espai o visibilitat que mereixen. Sabem que aquesta vida és injusta, o més aviat no del tot justa. Malgrat tot, alguns d’aquests espais aconsegueixen sobreviure i ho fan transformant-se, replantejant la seua pròpia dinàmica de treball, i tot això amb l’objectiu de seguir aquí, vius. La sala Veneno Stereo és un clar exemple de superació, no n’hi ha dubte. Coquetejant amb el tancament definitiu, en part perquè el seu propietari, Toni Porcar, havia anunciat una fi d’etapa una vegada aconseguit els deu anys, aquest petit reducte musical va decidir obrir únicament les seues portes els dies que hi hagués concerts confirmats.

Aquest diumenge, 22 de setembre, rebran a l’estatunidenc Pat Reedy, «un autèntic outlaw del country alternatiu actual», tal com el defineixen. Amb tres treballs discogràfics sota el braç, i una banda feta a la seua mesura, on la seua veu i guitarra s’assemblen a la perfecció amb la base rítmica, «ens ve a demostrar com s’han de tocar i cantar estils com el honky tonk, el country i la música d’arrels americanes». En aquesta la seua primera visita a Espanya, Reedy presentarà en directe al costat del seu grup The Longtime Goners el seu àlbum més recent, It’s All There Is, escrit, segons ens expliquen, «durant els descansos en el seu treball com a paleta, amb lletres gargotejades en trossos de paper i trossos de fusta rebutjats». És molt probable, adverteixen crítics musicals de plataformes de referència com la revista digital Rock and Roll Army, que per aquest motiu «aquestes cançons, amb el seu encant càlid i rude, sonen diferents als èxits contemporanis del country-folk». Influenciat per figures com Dwight Yoakam, Mark Chesnutt i George Jones, aquesta aquesta és, sens dubte, «una oportunitat única de veure’ls a la nostra ciutat», fent ús de les paraules de la Veneno Stereo Rock, bastió de la música alternativa a Castelló.