Al llarg dels darrers anys, la Plaça del Llibre s’ha establit a València i Alacant com un dels esdeveniments principals de la literatura escrita en valencià. Un punt de trobada imprescindible per als amants de la lectura. En 2019 Castelló se suma també a la celebració de la paraula amb la primera «Plaça», que omplirà de literatura la plaça Santa Clara del 24 al 27 d’octubre. En aquesta edició, els autors i autores seran els grans protagonistes, amb més de 30 creadors convidats.

Durant les quatre jornades previstes, els visitants no solament podran descobrir nous títols per a omplir les prestatgeries, sinó que també podran gaudir de més de 40 activitats programades: taules redones, presentacions de títols, trobades amb autors, espectacles infantils... No en va, com explica Jesús Figuerola, president de la Fundació FULL, «la voluntat d’aquesta llibreria a peu de carrer és vertebrar el territori valencià mitjançant la producció editorial i literària» que es realitza a la Comunitat Valenciana.

Figuerola destaca que la Plaça del Llibre és important per tres motius: «donar visibilitat a la literatura en valencià, mostrar la riquesa de la nostra llengua i la nostra producció editorial i fer normal el que hauria de ser normal: la lectura en llengua pròpia». Així, recorda que l’objectiu final és «que els llibres en la nostra llengua siguen habituals en totes les llibreries».

UN FESTIVAL LITERARI AL COR DE LA CIUTAT

La Paça del Llibre de Castelló inclou dins del seu programa la celebració d’un festival literari que comptarà amb la participació d’autors valencians, catalans i balears i facilitarà «mostrar un ventall real i ampli de la producció literària actual». Aquest cicle acollirà presentacions d’obres com El fill de l’italià (Columna), de Rafel Nadal; l’antologia A favor nostre (Godall Edicions) i el poemari Variacions profanes (Viena Edicions), de Marta Pessarrodona, qui també impartirà una conferència a la Universitat Jaume I; Jugar-s’hi la vida (Ara Llibres), de Màrius Serra; o La memòria de l’aigua (Columna), de Montse Barderi. A més, els assistents a la Plaça també podran gaudir de xarrades sobre literatura o del recital de poesia La lírica viu, a càrrec de Josep Porcar, Susanna Lliberós, Miquel Pitarch, Jaume Pérez-Montaner, Isabel Robles, Pau Sif, Alba Fluixà, Imma López Pavia, Sebastià Alzamora, Antoni Vidal i Marta Pessarrodona.

Es realitzarà també un homenatge al contacontes i mestre Llorenç Giménez, referent de la cultura, que va morir a finals del mes d’agost. Així, com a part de la seua programació, l’encontre comptarà amb un festival de narració oral on es rendirà tribut a una de les figures de més rellevància en aquest àmbit al nostre territori. L’esdeveniment tindrà lloc el diumenge 27 d’octubre a la plaça de Santa Clara i hi participaran narradors valencians com Carles Cano, Domingo Chinchilla, Felip Kervarec, Valentí Piñot, Miquel Prades, Tània Muñoz i Rosabel Canós; així com la catalana Jordina Biosca i la balear Caterina Valriu. El mateix dia també es retrà homenatge a Carme Miquel, la docent, acadèmica i activista pel valencià que ens va deixar el passat mes de juny, amb un acte on es presentaran dos llibres editats per Escola Valenciana i que compten amb la seua participació.

PROGRAMA EDUCATIU

Aquest gran aparador de la literatura en valencià també vol prestar especial atenció a l'estudiantat de Castelló. Per aquest motiu, gràcies a la col·laboració amb l’Ajuntament de Castelló, la Plaça també inclou un programa específic d’activitats escolar adreçades als diferents nivells educatius. Tertúlies amb els autors, tallers i sessions d’animació lectora són algunes de les propostes que permetran a l’alumnat gaudir de la paraula escrita.

La Plaça del Llibre de Castelló està organitzada per la Fundació FULL, l’Associació d’Editors del País Valencià, el Gremi de Llibreters de Castelló i Comarques, l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana i Acció Cultural del País Valencià. La iniciativa, que forma part del Pla valencià de foment del llibre i la lectura 2017-2021 (PVFLL), també compta amb el suport de la Generalitat Valenciana, Escola Valenciana, El Pont Cooperativa de Lletres, la Universitat Jaume I i l’Ajuntament de Castelló.