Una conferència sobre el compromís social dels llibres al llarg de la història a Castelló o l’exposició pública a la biblioteca d’Història de la Universitat de València d’un dels tres únics originals del Tirant lo Blanc són algunes de les activitats que s’han programat aquesta setmana per a celebrar el Dia del Llibre Valencià, la data del qual és el 20 de novembre.

El fet de celebrar el Dia del Llibre Valencià el 20 de novembre no és aleatòria. Fa 529 anys que es publicava la novel·la de cavalleries de Joanot Martorell, convertida en emblema del segle d’or valencià, el Tirant lo Blanc. Per aquest motiu, des de l’any 2000 la Generalitat va establir la celebració d’aquesta efemèrie amb activitats per tot el territori.

Una d’aquestes es la que va tenir lloc a la Universitat Jaume I de Castelló a càrrec de l’historiador Vicent Baydal, una conferència amb el títol Els llibres i el compromís social. Abans, es va programar una activitat de passallibres i es van presentar els nous llibres en valencià que ha adquirit la institució acadèmica.

Dins del mateix marc de celebració el conseller d’Educació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, ha lliurat els premis 2019 als llibres millor editats i a la tasca dels llibrers i llibreres valencians.

LLIBRES PER SER MÉS LLIURES

El conseller, acompanyat per la secretària autonòmica de Cultura i Esport, Raquel Tamarit i la directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga, ha agraït conjuntament «la tasca completament necessària que fan les editorials i les llibreries valencianes envers la promoció del llibre i la lectura»

Marzà va indicar que «un país democràtic és aquell que promou el pensament crític. Els llibres ajuden les persones a ser lliures i per això editorials i llibreters són imprescindibles per a construir, entre totes i tots, una societat cada vegada més justa que, a més, siga capaç de parar els peus a dogmes de pensament únic. En aquesta lluita, la lectura de llibres és una eina infal·lible».

El responsable de Cultura de la Generalitat va destacar a més que «els guardons que atorguem des de la Generalitat són importants per a visibilitzar i promocionar la literatura que fem a casa nostra i suposen la punta de l’iceberg de les nostres polítiques de foment del llibre i la lectura», i va recordar que «el nostre esforç se centra en diferents línies pressupostàries vinculades al Pla valencià de foment del llibre i la lectura, que arriben als 16,5 milions per a 2020, un 44 % més des que vam arribar al govern».

En la proposta de pressupostos per a 2020, la Conselleria que dirigeix Marzà preveu l’increment de les ajudes a la producció editorial valenciana en un 60 %, i segons el titular de Cultura «passem del mig milió als 800.000 euros de pressupost, perquè volem que les nostres editorials siguen més fortes encara».

També va esmentar «la importància de facilitar el màxim possible a les nostres editorials la seua participació en fires internacionals i per això incrementem en un 25 % els fons econòmics per a 2020 d’aquesta línia».

Finalment Marzà s’ha referit a la necessitat d’anar augmentant progressivament cada any les ajudes a la difusió del llibre i la lectura «que fan de manera molt especial les llibreries. En aquest marc, per a l’any que ve volem que l’augment arribe als 650.000 euros».

Guardonats en l’edició 2019

Cada any s’atorguen premis en sis categories: llibre millor editat; llibre millor il·lustrat, còmic millor editat; llibre infantil millor editat; llibre juvenil millor editat; trajectòria d’una llibreria; i llibreria més innovadora.

En aquesta ocasió hi han hagut set guardonats. El premi al llibre millor editat és per a Electroshock. Edición integral, de l’editorial Barlin project; el millor il·lustrat s’han concedit ex aequo a Germans, de l’Editorial Bromera, i Al país de l’olivera, de Sembra Llibres; el premi al còmic millor editat ha recaigut en Panteras Negras, de Desfiladero Ediciones; el llibre infantil millor editat és per a Abecedario en verso del ratón diverso, de Malian Editora; i quant a la categoria de llibre juvenil Por o fugirem d’Andana Editorial.

Per la seua banda, el premi a la trajectòria d’una llibreria s’ha lliurat a la llibreria La Moixeranga de Paiporta i el de llibreria més innovadora enguany és per a llibreria Detroit Llibres d’Alcoi.

El jurat ha tingut en compte per a l’elecció dels llibres premiats la coherència entre el contingut i l’aspecte formal, la qualitat i innovació de l’edició, i l’impacte en el panorama editorial valencià.

Aquests són uns premis honorífics que tenen com a principal objectiu incentivar la producció de les empreses editorials valencianes, en qualsevol de les dues llengües oficials, amb iniciatives que propicien una millora del llibre valencià, tant en l’aspecte tècnic i formal com en l’artístic, així com incentivar les iniciatives i activitats dels llibrers i llibreres valencians que contribuïsquen a la difusió del llibre i fomenten els hàbits de lectura.

Cultura de la Generalitat promocionarà els llibres i les llibreries premiats en el Pla valencià del foment del llibre i la lectura Llegim Llegim Llegim.