El Teatre del Raval de Castelló s’ha reconvertit amb el pas del temps. Avui dia, a més d’albergar representacions purament teatrals, és un espai íntim que alberga sessions musicals com les del Sons Castelló (Cicle de Músiques Independents), o bé projeccions de cicles cinematogràfics que organitza l’Ajuntament de Castelló. Precisament, el cinema va ser una de les clares apostes de l’administració pública per fer més atractiva l’oferta del Raval i perquè la ciutadania castellonenca tingués l’oportunitat de gaudir, de nou, de la pantalla gran al centre de la ciutat, sense necessitat de desplaçar-se a les afores.

L’oferta cinematogràfica del Teatre del Raval s’ha vist ara enriquida gràcies a l’Institut Valencià de Cultura, a través de la Filmoteca Valenciana —que ja programava setmanalment pel·lícules a la capital de la Plana, en col·laboració amb l’UJI—. Així, a partir d’ara, la Filmoteca Valenciana disposa de dues seus a Castelló: el Paranimf i el Teatre del Raval. Una gran notícia.

PROJECCIONS

Les projeccions previstes per a aquest trimestre tindran lloc els dimecres amb un cicle dedicat al cinema espanyol d’indiscutible qualitat «que passa de puntetes per les cartelleres a pesar del reconeixement que li atorga la crítica i els festivals», com afirmen des de l’IVC. De fet, cal destacar que els quatre films triats són rigorosa estrena a Castelló.

El passat 5 d’abril va començar aquesta proposta amb la presentació de Curts Comunitat Valenciana. Es tracta de deu curts seleccionats —entre els 75 que es van presentar— per al catàleg Curts 2016, amb el qual l’IVC pretén promocionar i donar a conéixer la producció anual del curtmetratge valencià. I el proper dimecres, 19 d’abril, es projectarà al Raval La reconquista, la quarta obra de Jonás Trueba, que va participar en la secció oficial del Festival de Donosti. Aquesta és una cinta de gran senzillesa sobre el pas del temps i les seues conseqüències, amb una música i unes interpretacions excel·lents. Un relat delicat i alegre sobre l’acomiadament d’una etapa de la vida.

ALTRES FILMS

Laia Alabart, Alba Cros, Laura Rius i Marta Verheyende són les quatre directores, també muntadores i directores de fotografia de Les amigues de l’Àgata, que han complit el somni d’estrenar el seu treball de grau de Comunicació Audiovisual de la Pompeu Fabra. Un retrat de l’amistat juvenil i la fugacitat del temps que desborda naturalitat gràcies al deliberat descuit formal i a l’espontaneïtat de les seues quatre actrius que també es podrà gaudir a Castelló.

Sobre dones de trenta anys parla Nely Reguera en Maria (y los demás), pel·lícula amb la qual ha debutat en la direcció de llargmetratges, mentres que Oliver Laxe presenta un viatge cap el que es desconeix a Mimosas, una obra brillant i ambiciosa amb monumentals espais naturals com a part fonamental d’un relat poètic tocat d’un profund sentit religiós. Finalment, es projectarà La madre, el tercer llargmetratge d’Alberto Morais, un drama contingut entre una mare inestable i el seu fill adolescent controlat pels serveis socials.