Nascut a Tòquio, Shunske Sato va emigrar als Estats Units a l’edat de quatre anys. Al pais nord-americà va estudiar a la prestigiosa Juilliard School de Nova York i més tard va completar la seua formació al Conservatoire National de Région de París i la Hochschule für Musik und Theather de Munic.

Sato és un violinista conegut per les seues interpretacions distintives i atractives tant en instruments moderns com històrics. Igualment sol·licitat com a concertino, músic de cambra, solista i professor, la diversitat de les seues activitats reflecteix la seua naturalesa versàtil i enginyosa.

Actualmente, resideix als Països Baixos, on assumeix el doble paper de director artístic i concertino de la Societat Holandesa de Bach, i de concertino del Concert Köln Society. A més, cal remarcar que sovint és concertino invitat per a conjunts com la reeixida Freiburger Barockorchester que, recordem, fa ja uns quants anys va visitar Castelló en un concert memorable, com va ser la representació de l’òpera Giulio Cesare, de Händel.

Shunske Sato serà un dels protagonistes del concert número 1.335 de la Societat Filharmònica de Castelló al costat de l’Orquesta Barroca de Sevilla que amb prop de 25 anys de trajectòria, se situa inqüestionablement en el primer nivell de les agrupacions espanyoles que es dediquen a la interpretació de la música antiga amb criteris historicistes.

Un conjunt de qualitat

Creada l’any 1995 per Barry Sargent i Ventura Rico, des de 2001 el director artístic del conjunt sevillà és Pedro Gandía Martín. Sota la seua regidoria, l’agrupació ha rebut alguns reconeixements de prestigi, com ara el Premi Nacional de Música atorgat pel Ministeri de Cultura d’Espanya en 2011.

Gustav Leonhardt, Christophe Coin, Sigiswald Kuijken i Jordi Savall, entre molts altres, han sigut alguns del directors que han dirigir a l’orquestra, la qual cosa ve a dir-nos que és un conjunt de exquisida qualitat. A més de la intensa activitat que desenvolupa a Sevilla, el conjunt es presenta en els més importants escenaris espanyols com ara l’Auditori i Palau de Congressos de Castelló, que visitaran l’11 de febrer.

El programa

Sota el títol Heaven’s Quartet, Shunske Sato i l’Orquesta de Sevilla oferiran un programa amb obres de Johann Baptist Vanhal, Wolfgang Amadeus Mozart, Carls Ditter von Dittersdorf i Joseph Haydn.

La primera peça que interpretaran serà la Simfonia en re m., Bryan d1, de Vanhal, un important compositor de música clàssica txec prou desconegut però la música del qual fou molt respectada per Mozart, Haydn i Beethoven.

A continuació, Sato oferirà tot el seu mestratge interpretaiu en el Concert per a violí en Si bemoll Major, K.207, del geni austríac, qui el va escriure amb només 19 anys. Es diu que aquesta peça de Mozart està plena de paisatges veloços que es caracteritzen per la seua naturalesa alegre.

Més tard, el conjunt sevillà oferirà el Menuetto del Quartet núm. 5 en mi b M., de Von Dittersdorf, i per finalitzar, la Simfonia núm. 45 en fa # m, més coneguda com «Farewell», de Haydn, una peça que va composar per al seu patró, el príncep Nikolaus Esterházy, durant una estada en la qual Haydn i la cort de músics van romandre en el palau d’estiu, en Eszterháza.

Un concert -un més- que farà les delícies dels melòmans de la nostra província gràcies a l’IVC.