Actriu i bailaora, Mª del Mar Suárez, va saber veure en el teatre gestual, en les noves dramatúrgies i en la dansa contemporània quin era el camí que havia de seguir, va saber identificar quina era la seua veritable passió. Aquesta hibridació és la que ha caracteritzat tota la seua trajectòria professional, una carrera en la qual ha anat sumant noves influències, com el meravellós món de la improvisació lliure, que va suposar per a ella un important punt d’inflexió que impregna la seua actual producció.

Al febrer de 2017, la malaguenya va estrenar la seua primera peça en solitari La gramática de los mamíferos, una obra que es representarà en el Paranimf de la Universitat Jaume I de Castelló aquest pròxim divendres, 18 d’octubre —a partir de les 20.00 hores— i que va ser guardonada en els premis PAD 2017 amb el premi al Millor Espectacle, Millor Intèrpret i Millor Espectacle de Guerrilla —sense subvenció—. Així mateix, Suárez va rebre el VI Premi Lorca de Teatre Andalús 2018 a la millor intèrpret femenina de dansa.

L’ESSÈNCIA

La neurosi de l’amor, la cerca del plaer o la consecució del lideratge centren la temàtica d’aquest híbrid escènic que arriba a la capital de la Plana, sota una mirada que revela un món malalt, espatllat i sense moral. Una civilització que es perd en la seva evolució i l’esperança de tornar-nos a reconèixer com a animals.

Amb una formació composta per veu, violí, percussió i ball, aquesta peça aborda amb força i honestedat els marges del precipici flamenc. Per aquest motiu es diu que el gest és el punt de partida, el flamenc com a eina d’experimentació, la dansa com a llenguatge narratiu i el text com a fil conductor.

L’obra de Mª del Mar Suárez tracta sobre el compartiment humà que s’endinsa en la recerca coreogràfica i musical del flamenc sota premisses sorprenents de les noves dramatúrgies.