Fa tot just una setmana es representava al Teatre Principal de Castelló l’obra Muñeca de porcelana, amb el gran José Sacristán com a protagonista. Aquesta posada en escena, com recordaran, és obra del dramaturg David Mamet. Va ser ell qui va dir: «Quan veiem que de nou s’aprecia i recompensa als actors que porten a l’escenari oa la pantalla generositat, desig, vida orgànica, accions executades lliurement —sense desig de recompensa ni por a la censura o la incomprensión— tindrem una de les primeres senyals que la manera de la nostra època introvertida i desgraciada ha començat a canviar, i que tornarem a tenir l’anhel i la disposició de contemplar-nos a nosaltres mateixos».

Contemplar a nosaltres mateixos. Aquesta ha estat sempre la clau del magnetisme que posseeix el teatre i aquesta serà la clau que torni a captivar el públic que decideixi acudir un any més a la Mostra de Teatre Reclam que organitza la Universitat Jaume I en col·laboració amb els ajuntaments de Castelló, Almassora , Benicàssim, Betxí, Onda, la Vall d’Uixó, Vilafanca, Vila-real i Vinaròs.

XXIV EDICIÓ

Del 4 al 27 de novembre 60 actuacions que van des de la dansa i la comèdia al teatre familiar i de denúncia es duran a terme en la província de Castelló. L’edició 2016 —que ja és la 24a, la qual cosa demostra que s’ha consolidat en el panorama teatral nacional—, oferirà un teatre de qualitat contemporani i d’actualitat, a més d’una sèrie de propostes innovadores i barreges d’estils que en aquesta ocasió fan una mirada especial cap a la dramatúrgia valenciana.

L’escenari de l’UJI serà el que concentre un major volum de programació aquest any. De fet, el certamen s’obrirà de forma oficial el 4 de novembre al Paranimf amb una inauguració de luxe formada per dos espectacles, per una banda el Pinoxxio d’Ananda Dansa, que fou el muntatge més premiat dels passats Premis Max, i per una altra, com a prolegomen, un sorprenent espectacle de dansa vertical en les vertiginoses parets que configuren la polièdrica arquitectura de l’edifici universitari.

La cloenda, com van anunciar durant la presentació de la mostra, serà el 27 de novembre al Teatre Municipal de Benicàssim, amb un espectacle de circ, música i teatre per a tots els públics de la companyia basca Lurrak Antzerkia. Enmig d’aquestes dates el Reclam proposa espectacles d’allò més diversos, combinant propostes transgressores i arriscades amb altres de caràcter més clàssic i altres orientades a un públic familiar.

DESTACATS

Toni Valesa, coordinador del Reclam, remarca com la filosofia de la Mostra «és un clar decantament pel teatre com a servei públic que ha d’acostar-se a les persones i fer-les reflexionar».

Aquest any el programa compta amb una presència notable de dansa amb obres com Uno de la companyia Delrevés Danza Vertical; Pinoxxio d’Ananada Dansa; Aproximacions al poble nou de Mou Dansa; Eva y Adán de la companyia Otra Danza; Mud Gallery de la Intrusa Danza; Ballem de la companyia IT Dansa Jove i Latente de Paula Quintana.

Valesa també subratlla com a propostes ben interessants en el camp teatral, una reflexió sobre el dubtós comportament que tenim amb els immigrants en l’espectacle Nafrat, el viatge de la vergonya, d’aforament reduït, amb sis passes per a 25 persones. L’humor i animació estaran presents, com no podia ser d’altra manera al Reclam, de la mà de Pere Hosta amb Open Door i la Companyia Aerea amb De las bellas las más bellotes; la companyia Visitants amb Tempus, i Claret Clown amb l’espectacle Teoria del riure.

En el programa d’aquesta 24a edició també té cabuda el públic familiar amb el ja ementat Pinoxxio, d’Ananda Dansa; La cocina de Màgic Cheff, amb horari escolar a Onda; Loo de la companyia Ponte en Pie i L’or de Jeremies de La teta calva. D’altra banda, cal destacar altres espectacles de qualitat com ara el clàssic d’Anton Txèkhov Tio Vania, de Moma Teatre; El sopar dels idiotes, de la companyia Olimpia Metropolitana; El crèdit, de Bitó Producciones; Cul Kombat, de la companyia Patricia Pardo; Llopis, de La Teta calva; Con lo puesto (y un botijo), de Gerardo Esteve; La crazy class, de L’Om imprebis i Pussy Koan, de La subterránea. I per si tot aixó fora poc, les arts circenses també tindran el seu lloc en el programa amb Sin remite, de la companyia Jean Philippe Kikolas, i amb l’espectacle de cloenda Lurrak.

COL·LABORACIONS

Altres dels espectacles que es podran gaudir del 4 al 27 de novembre estan conformats per les col·laboracions amb altres entitats i festivals on participem tangencialment però de forma activa, com afirma Toni Valesa. És el cas de ‘El Festival més Petit de Catalunya’ que té una connexió amb Benicàssim, i del Trovam amb el que es programa La cantúria Cantada, de Carles Santos, al Teatre Principal de Castelló i Els Sorolls del silenci, una instal·lació performance que es realitza conjuntament entre la Fundació Bancaixa, la Diputació i l’UJI.

FOMENTAR EL TEATRE VALENCIÀ

Si alguna cosa caracteritza la present edició del Reclami, com bé va assenyalar el vicerector de Cultura de la Universitat Jaume I, Wenceslao Rambla, el potenciació del teatre valencià «com a vaixell insígnia d’una part important de la nostra cultura». Rambla no va dubtar en agrair la col·laboració dels ajuntaments participants i de la Diputació Provincial, administracions a les que enguany se suma la Generalitat Valenciana. En aquest sentit, el secretari autonòmic de Cultura i Esport tambié va explicar la voluntat del Govern autonòmic de recolzar un gran festival de teatre en cada província «i en el cas de Castelló l’aposta tenia que ser clarament sonar suport a una mostra com el Reclam que ja està consolidada com festival de qualitat i a més descentralitzat». Per la seua banda, el diputat provincial Vicent Sales va assenyalar que festivals com el Reclam mostren una vegada més a «l’UJI com un dels principals focus de coneixement de la província, un focus de promoció cultural».

En definitiva, més de 50 representacions teatrals de diferents gèneres en diversos punts de les nostres comarques, companyies reconegudes a nivell nacional i internacional, premiades, i, en paraules de Toni Valesa, «un programa que inclou un gran nombre de propostes escèniques per auscultar l’estat de la creació escènica al territori valencià i amb el compromís ferm dels nostres objectius que entre altres són consolidar el que hem aconseguit al llarg d’aquests anys però convençuts que cal també avançar». H