En la belleza ajena (Pre-Textos) és un d’aquests llibres exquisits. Adam Zagajewski ofereix una sèrie de semblances i reflexions, petits assajos i aforismes, meditacions... sobre la poesia, les ciutats viscudes, sobre la història, les amistats. La seua prosa traspua elegància i en més d’una ocasió el lector no pot evitar rendir-se davant la clarividència d’alguns dels seus pensaments. Un dels fragments que es poden llegir diu així: “Però hi ha paraules i paraules: unes s’esvaeixen als cinc minuts, altres romanen eternament”. Certament, hi ha paraules que pesen més que altres en les nostres vides, que ens marquen molt profund, i el mateix passa amb la música.

Hi ha música que ja és immortal i que no passa de moda --perdonen el to coloquial--. Encara que de vegades ens oblidem de la seua existència, hi ha un patrimoni musical extraordinari que ha de ser recuperat i del qual hem de nodrir-nos, ja que en aquestes partitures pretèrites es troba l’arrel del que avui coneixem. I ja se sap, conèixer el nostre passat serveix per intentar comprendre el present.

L’aparició de l’Early Music Morella va pal·liar cert dèficit o absència d’estudis especialitzats en la recuperació, difusió i interpretació del patrimoni musical més antic. La fórmula per això no podia ser més idònia: combinar un curs a càrrec de professionals de prestigi amb actuacions musicals en directe, xerrades, alguna que altra exposició i, com no, tot això en un marc incomparable com és la capital de la comarca interior dels Ports.

En un obrir i tancar d’ulls, aquest certamen que es va originar de la mà de Carles Magraner, celebra ja la seua cinquena edició. I sembla que va ser ahir... Com a novetat en aquesta edició, que se celebrarà del 23 al 28 de juliol, l’Early Music Morella se suma a la Ruta dels Tres Reis, un projecte turístic iniciat l’any 1994 i promogut des dels ajuntaments d’Alcanyís, Morella i Tortosa. Ho fa, a més, amb una proposta innovadora tal com van donar a conèixer en la seva presentació oficial, una proposta basada en el pacte interterritorial anomenat Diàlegs.

‘DIÀLEGS’ // El Parlament de Tortosa (1410), la Concòrdia d’Alcanyís (1412) i les Converses de Morella (1414) van ser esdeveniments fonamentals que van marcar el destí de la Corona d’Aragó i el seu paper a l’Europa en expansió de la primera meitat del segle XV. Aquests tres fets van tenir el mateix punt en comú: el diàleg, l’entesa. En aquest sentit, aquest projecte de Diàlegs neix amb la idea de reactivar la Ruta dels Tres Reis aprofitant que la UNESCO ha declarat aquest 2016 com l’Any Internacional de l’Entesa Mundial entre Cultures.

Per aquesta raó, s’han organitzat per a l’ocasió tres col·loquis en cada un d’aquests tres municipis (Alcanyís, Tortosa i Morella) al voltant del context històric de l’antiga Corona d’Aragó i les seues relacions culturals i territorials en una Europa en plena expansió.

El 19 de juliol s’iniciarà aquest cicle de xerrades a Alcanyís amb la participació de l’escriptor José María Pérez González, Peridis. En acabar el “diàleg” tindrà lloc el concert Innefabilis. El diàleg místic. L’endemà, 20 de juliol, a Tortosa, l’escriptor guanyador del Premi Ramon Llull 2016, Víctor Amela, serà el protagonista, moderat això sí per Emili Piera. Després de la xerrada, de nou, una actuació titulada Els Col·loquis. Despuig i el diàleg humanista. L’última de les discussions propostes se celebrarà a Morella el dia 22. Joan Francesc Mira, moderat per Martí Domínguez, clausurarà aquesta singular iniciativa que permet establir un nexe més profund en l’anhelat diàleg intercultural.

Com veuen, l’Early Music Morella uneix la cultura i patrimoni, la música i la tradició, i tot això a través d’un viatge musical per la Mediterrània mil·lenari i la difusió del nostre patrimoni musical més antic”, en paraules dels organitzadors d’aquest certamen.

LA PART MUSICAL // Més de 150 alumnes i quinze professors especialistes arribats de tots els racons del planeta, es reuniran a Morella durant aquest dies per formar-se i especialitzar-se en la interpretació dels repertoris musicals medievals i del renaixement, amb criteris històricament documentats.

Carles Magraner, Maria Jonas, Manuel Vilas, Eduardo Egüez, Eliseo Parra i el músic de Tetuan Aziz Samsaoui són alguns dels professors que formen part de la present edició, i molts d’ells seran també protagonistes dels vuit concerts previstos, ja que tindrem oportunitat d’escoltar en directe al Convent de Sant Francesc, al saló gòtic de l’Ajuntament de Morella, a l’església arxiprestal de Santa Maria o el Teatre Municipal al grup Capella de Ministrers --que dirigeix Magraner--, la Danserye, Eduardo Egüez, i Eliseo Parra & Mara Aranda o la Banda renaixentista, un projecte en col·laboració amb la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV). Músiques d’ahir i avui, un patrimoni de tots i per a tots.