Quan era xiquet m’era impossible imaginar-me a mi mateix com sóc avui. Estic a mig camí. Allunyat ja d’aquell xiquet que botava als bassals d’un descampat i massa lluny encara del iaio que seré algun dia i al que hui sóc incapaç de comprendre. Tinc una inquietant sensació d’estar al mig, d’estar molestant amb el meu obsessiu sentiment de responsabilitat». Aquestes i altres reflexions són les que han originat l’obra El fill que vull tindre de la companyia El Pont Flotant, que de la mà d’Àlex Cantó, Joan Collado, Jesús Muñoz i Pau Pons —creadors i directors de l’obra—, ofereix una reflexió sobre l’educació i el paper dels pares, avis i fills en aquest sempre complex procés d’aprenentatge, de fer-se gran, de formar-se.

La importància i el valor de l’educació és l’eix d’aquesta representació en què també es posa de manifest la complexa decisió de tenir fills avui dia per la dificultat, esforç i enorme responsabilitat que comporta. D’aquí que sorgeixin centenars i centenars de preguntes, com: Quina educació donar-los? Quin sistema educatiu seria el millor? Com eduquem a casa? Quina educació rebem nosaltres? I un llarg etcètera.

REPRESENTACIÓ

El fill que vull tindre és una proposta que parla sobre els llaços emocionals amb els fills i amb els pares, sobre els conflictes, les alegries i les penes que dissabte que ve, 22 d’abril, es podrà veure a l’Auditori Pere Mercader de Benicarló amb motiu del cicle de teatre polític que organitza l’Ajuntament de la localitat i que va inaugurar l’extraordinària Danzad malditos, dirigida per Alberto Velasco i inspirada en la pel·lícula de 1969 de Sydney Pollack.

Així, el dia 22, i gràcies a la posada en escena d’El Pont Flotant, es meditarà sobre aquest esforç i aquestes pors, sobre les deficiències i expectatives del sistema educatiu i del nostre paper en ell, sobre la comprensió del que significa ser adult i també ser un nen, sobre el respecte a les generacions de més edat de la que tots i cada un de nosaltres passarem a formar part tard o d’hora.

Aquest treball de creació col·lectiva comptarà amb la presència sobre l’escenari, a més dels actors professionals, de tres generacions de benicarlandos que participaran en un taller escènic.