A principis d’aquest any 2017 vam ser molts els que ens delectàrem amb el programa radiofònic Estudio 206 de RNE Clàssica.

Presentat per Eva Sandoval i Juan Manuel Viana, aquest programa ofereix música en directe, portant, com diuen, «fins al saló de sa casa als millors músics espanyols i als grans intèrprets internacionals que estan de gira al nostre país». Doncs bé, a principis d’aquest any 2017, un d’aquests intèrprets va ser el castellonenc Flavio Ferri-Benedetti, qui va oferir, al costat de Daniel Guerola, una selecció d’obres exquisida (i potser bastant peculiar) per contratenor i guitarra. En aquella gravació vam tenir ocasió de gaudir, d’enamorar-nos, amb peces de Fernando Sor, algunes de les Canciones españolas antiguas de Federico García Lorca i altres composicions del mestre Rodrigo o Manuel de Falla.

Com dic, vam ser molts els que gaudírem amb aquesta audició. Recordo les paraules de Julián Rodríguez, editor del segell Periférica i persona d’una sensibilitat extraordinària, qui assegurava que dedicar una hora del nostre temps a escoltar Ferri-Benedetti cantant aquestes cançons era «el millor regal que pots fer-te», i que aquesta sessió de ràdio era «una de les millors que he sentit mai a la vida». Raó, no li falta. Va ser magistral. Tant és així que fins i tot Domingo Tàrrega, director del Certamen Internacional de Guitarra Francesc Tàrrega de Benicàssim va voler que el contratenor i el guitarra actuaren a la programació prèvia al festival que se desenvoluparà al setembre. «Ens va convidar directament el senyor Tàrrega després d’escoltar-nos cantar aquest repertori a Ràdio Clàssica al gener», em comentava el propi Ferri-Benedetti al preguntar-li.

CONCERTO A BENICÀSSIM

El proper 11 d’agost, a l’Espai de la Música Mestre Vila de Benicàssim, el binomi format per aquests dos joves músics compartirà amb el públic aquest programa que porta el títol de La luna es un pozo chico, un dels primers versos de la cançó Zorongo del poeta granadí i universal García Lorca.

Parlant amb Ferri-Benedetti sobre l’actuació, em comentà que «el concert és, com gairebé tot el que faig, una mica peculiar, ja que exploro el repertori espanyol per a veu i guitarra». Aquesta exploració s’inicia en la primera part a través de Fernando Sor, considerat pel musicòleg francès Fétis com el «Beethoven de la guitarra», i un romàntic.

El concert prosseguirà amb «les punyents cançons de García Lorca i alguna sorpresa», m’explica el contratenor, que afegeix que ja en la segona part «ens endinsem en les figures de Joaquín Rodrigo i Manuel de Falla, amb les seues Siete canciones populares». Segons Flavio, «és un programa molt intens i ple de colors diferents, amb un repertori gairebé mai interpretat per contratenors», i el resultat, ja ho advertim, és simplement meravellós, com la trajectòria que està desenvolupant el cantant, que alterna la seua faceta professional sobre els escenaris amb una vocació docent que queda perfectament reflectida en la master class que està impartint a la Vall d’Uixó ara mateix i els fruits de la qual es podran «degustar» aquest proper dimarts, 1 d’agost, en el concert que oferiran els alumnes vinguts de mig Espanya que han volgut aprendre d’ell.

Ja fa temps que apostem per Flavio Ferri-Benedetti, per la seua qualitat interpretativa i vocal, pels seus projectes d’investigació i els seus enregistraments —excel·lent, per cert, el seu disc dedicat a Domenico Annibali per PanClassics—. És un dels grans contratenors europeus, això és un fet, una evidència que va més enllà de la mirada subjectiva que nosaltres puguem oferir. Els seus concerts, les seues crítiques, el seu treball, parlen per si sols. L’11 d’agost, no s’ho perdin.