L’any passat, gairebé per aquestes mateixes dates, s’estrenava a Osca l’adaptació teatral de la novel·la de Lorenzo Silva ‘La flaqueza del bolchevique’. Ara, després d’una gira per alguns dels centres teatrals més importants del país arriba a Vila-real dins de la nova edició de l’Abonament de les Arts Escèniques que organitza la Regidoria de Cultura de la localitat (una programació de qualitat i que es pot gaudir gràcies al suport de Ministeri de Cultura i CulturArts).

L’Auditori Municipal Rafael Beltrán serà l’escenari d’aquesta història que “segueix viva” dues dècades després de la seua creació el proper 1 d’octubre. El mateix Silva es sorprèn d’aquest fet, ja que considera bastant estrany que “en un país en què les novel·les viuen molt malament, en el qual moren a les tres setmanes”, aquesta novel·la se segueixi reeditant i, fins i tot, tingui una adaptació teatral . Potser, gran part del seu èxit resideixi en que la novel·la està construïda “des de la sinceritat”, amb un personatge que no amaga “absolutament res”, ni tan sols, afegeix, el que és més negatiu per a ell.

L’ADAPTACIÓ

Segons el guardonat escriptor Lorenzo Silva, el pas del temps ha afavorit una millor comprensió del personatge principal, “un banquer d’inversió que vol manipular el valor de les coses i acaba manipulant el valor de les persones”.

Així mateix, el novel·lista indica que quan escrivia la seua obra pensava en que tenia major possibilitat de ser portada al teatre que al cinema causa de la gran quantitat de reflexions en primera persona que conté, tot i que finalment va ser portada en primer lloc al cel·luloide de la mà de Manuel Martínez Cuenca. No obstant això, era només qüestió de temps que aparegués al teatre.

David Álvarez ha estat l’encarregat d’adaptar aquesta història costat de l’actor Adolfo Fernández, qui dóna vida a un dels dos personatges principals acompanyat per la jove actriu Susana Abaitua.

SINOPSI

El protagonista i narrador de l’obra encasta el seu cotxe contra el descapotable d’una irritant executiva, amb el consegüent enfrontament entre tots dos. Tot seguit, el personatge d’Adolfo Fernández decideix dedicar el seu estiu a “l‘aguait i aniquilació moral de Sonsoles”. Gràcies al part de l’assegurança, aconsegueix el seu telèfon, i així coneix a la seua germana Rosana, un torbadora adolescent --que interpreta Abaitua--. Tot i que no té cap fixació amb les joves, comença a desenvolupar una “atracció” per ella. Seria aquesta una obra absolutament còmica si no fos pel caràcter inquietant que adquireix a mesura que es compliquen les argúcies del protagonista. Teatre d’altura per començar la temporada. H