LSSRqAssociació de Compositors Simfònics Valencians (COSICOVA) va inaugurar el passat 4 d’octubre, a la Sala SGAE Centre Cultural de València, la 28a edició de la seua tradicional Trobada de Compositors. El programa s’obrirà el proper dimarts, 18 d’octubre, al Palau de la Música de València, amb un concert del quartet de cordes València i prosseguirà, en el mateix espai, els dies 2 de novembre (amb el duo Ensemble-Benlliure), 30 del mateix mes (a càrrec del duo Plaza-Ferrer) 2 de desembre (amb l’actuació de Consortium Vocale Valentiae, sota la direcció de Luis Garrido) i 13 de desembre (amb la pianista Marié Lavandera Piñero). Aquest cicle, que any rere any guanya en qualitat i repercussió conclourà el 15 gener 2017 amb un concert de la Banda Municipal de Castelló, dirigida per José Vicente Ramón Segarra, a l’Auditori i Palau de Congressos de la capital de la Plana.

Cal destacar que aquest any tots els concerts s’enregistraran per a la seua posterior edició en format de CD. El programa del 28a Trobada de Compositors inclou un total de 29 estrenes absolutes; entre ells, cinc partitures escrites per encàrrec de l’Institut Valencià de Cultura i signades per José Vicente Egea Insa (Quartet de corda núm 2), Martín José Rodríguez Peris (Sonata per a saxofó contralt en Mib i piano), Guerxon Padilla Padilla (Psalmi 50), Alejandro Maicas Carrasquer (Momentos diversos) i José Alamá Gil (Dual).

La 28a Trobada de Compositors és una iniciativa de COSICOVA, que compta amb el suport de diverses institucions i entitats, com la Fundació SGAE, a través del seu Consell Territorial de la Comunitat Valenciana.

MÉS SUPORT

Durant la presentació d’aquest cicle de concerts, el director de la SGAE de la Comunitat Valenciana, Álvaro Oltra, va aprofitar la seua intervenció per felicitar a l’associació de compositors valencians per la seua «inestimable tasca desenvolupada durant tots aquests anys per difondre les creacions dels autors de la Comunitat Valenciana. Un esforç que, sens dubte, obté la seua recompensa a la feina dels nostres compositors». Finalment, Oltra va destacar la importància que les obres dels autors valencians «estigui ben present en els programes de concerts dels auditoris de la Comunitat Valenciana».

Per la seua banda, Leonardo Marquès, subdirector de Música de l’Institut Valencià de Cultura, va reiterar la seua «ferma intenció de seguir col·laborant amb l’associació de simfònics valencians, com es ve fent des de la Generalitat Valenciana des de la creació de COSICOVA, ja fa gairebé trenta anys». Marquès, a més, va destacar la «constància i perseverança» amb la qual Salvador Chuliá, president de l’Associació de Compositors Simfònics Valencians, ha conduït aquest ens durant tots els anys de la seua presidència, atès que al febrer de 2017 es triarà una nova Junta Directiva. En aquesta línia, precisament, Chuliá va apel·lar als «nombrosos compositors joves que formen part de COSICOVA i als quals ara correspon prendre el timó de l’associació».

A manera de balanç de la seua gestió, l’encara actual president dels autors simfònics valencians va apuntar que s’ha aconseguit «una important i imprescindible col·laboració amb institucions com la SGAE o l’Institut Valencià de Cultura, que s’ha de mantenir. Durant aquests anys, hem fet el que hem pogut. I, sincerament, crec que hem fet molt per la música a la Comunitat Valenciana i, per tant, a Espanya, i fins i tot a nivell internacional. Estem molt satisfets de la nostra gestió». La música, a la Comunitat Valenciana, sempre està present, és creativa. H