El Centre Municipal de Cultura de Castelló va inaugurar la setmana passada la mostra que recull la culminació de la feina feta, durant les estades artístiques atorgades per Beques Hàbitat Artístic, per Fermín Sales Segarra, Narso Vera Ríos i José Ferrer. Certament, és una exposició que convida a reflexionar i a replantejar-se si s’està duent a terme la funció de donar suport i impulsar un futur artístic de qualitat a la nostra ciutat.

A la sala observem tres projectes diferents, però amb un denominador comú: la natura. En la present exposició predomina el vídeo i la fotografia, i ho fa amb un caràcter documental/testimonial, com ho testifica la recopilació i posterior catalogació de pedres —com a part mateixa del procés de introspecció— de l’artista José Ferrer, l’estudi de l’objecte fotogràfic com a catalitzador d’emocions que signa Narso Vera Ríos, o la recuperació de la tradició de l’Alt Maestrat a través de la cultura cinematogràfica de la comarca que realitza Fermín Sales.

ELS PROJECTES

Sales Segarra, que va fer la seua residència a GlogauAIR Artist in Residence Program, presenta a El Maestrat filmat un exercici de memòria que pretén salvaguardar la major quantitat possible de material audiovisual de la comarca de l’Alt Maestrat, amb l’objectiu d’evidenciar i reflexionar al voltant d’unes tradicions i un estil de vida de caràcter rural. Aquest és un projecte que, després de la tasca d’investigació i catalogació, es materialitza i s’estructura únicament en dues parts: una exposició-instal·lació que compta amb dues peces audiovisuals —Tres estampes: la família, el treball i el ritual (2018) i El ritual. Un exercici per a El Maestrat filmat (2018)— i la presentació d’un documental de José Alcón sobre la Romeria del Benassal dels anys seixanta. Aquest és un treball que no deixa de resultar paradoxal, ja que l’artista treballa sobre el seu entorn local sota un procés d’investigació, catalogació i documentació que porta a terme des de la distància, concretament des de la ciutat de Berlín.

Per la seua banda, Vera Ríos, la residència del qual es va produir a la Rectoria de Sant Pere de Vilamajor (Barcelona), mostra en el seu projecte Estudio fotográfico: Parc Natural del Montseny una sèrie de fotografies en blanc i negre sobre diversos aspectes del paisatge, des de la muntanya als arbres. Estem davant d’un recorregut més aviat neutre sobre el paratge natural, on l’artista realitza el seu propi àlbum fotogràfic, que no està lluny de ser una cosa anecdòtica, si bé, per a ell, el Parc del Montseny actua de catalitzador de sentiments i emocions. Finalment, Ferrer, que va acompanyar a Narso Vera en el mateix centre d’art del Vallès Oriental, realitza una instal·lació sota el títol Ilusiones encontradas, en què ha volgut plasmar el vincle únic que es crea entre la unitat de la pedra, el seu lloc d’origen, així com on es troba cadascuna i com tot això afecta directament i personalment a l’artista. Aquesta és una proposta artística que neix de la necessitat de conèixer-se a si mateix, amb l’esperança d’iniciar una nova etapa que ajudi a la superació d’una ferida provocada per la pèrdua d’un ésser estimat. Un procés de recerca i catalogació que queda arxivat i documentat a través de la fotografia i, també, a l’acumulació i preservació de cadascuna de les pedres.

Sens dubte, tres propostes diferents que acaben convergint en la recerca i el creixement personal a través d’un procés d’investigació i observació, no només de la naturalesa sinó de la tradició, capaç de generar i crear una memòria tant social com històric-artística. La mostra romandrà oberta fins el pròxim 27 de febrer.