Que sapiguem, no hi ha cicle musical més singular a tot el país que el Singin’ in the Cave. La seua originalitat, pel que fa al format i, sobretot, l’escenari, és incontestable. Totes les opinions al respecte han estat i són unànimes. No hi ha discussió que valgui, encara que molts es preguntaran què el distingeix de la resta de propostes. La resposta, en aquesta ocasió, és ben senzilla: els concerts se celebren en una cova natural que amaga vestigis de més de 16.000 anys d’antiguitat. Al·lucinant, si.

Les Coves de Sant Josep ofereixen un marc incomparable per gaudir d’una sessió sonora única. Així ho han expressat aquells que han pogut assistir en edicions anteriors a la que es va inaugurar aquest passat divendres, amb l’actuació del castellonenc Junior Mackenzie. Públic hipnotitzat pel misticisme d’aquest ambient de calcàries del període del Triàsic mitjà, músics enamorats per la possibilitat d’interpretar els seus temes a l’interior d’una cova... Com diem, l’experiència és única en aquest riu subterrani navegable, el més llarg d’Europa.

Tot i certa incertesa sobre la seua continuïtat, finalment ha estat possible arribar a un acord perquè un any més la província de Castelló, i els seu ciutadans i també turistes, compti amb aquesta cita exclusiva dins la seua oferta cultural. Exclusiva, insistim, per l’entorn, però també pel cartell que Raúl Rubio, de Luz Azul, ha pogut confeccionar amb el patrocini de l’Ajuntament de la Vall d’Uixó i la col·laboració de la cervesa Túria i la direcció de les Coves de Sant Josep. Cartell que aquest any ofereix una novetat important, com és el seu calendari, ja que en la present edició els concerts no es limiten únicament al període estival, sinó que encara es programaran actuacions al setembre i octubre.

EL PROGRAMA

El projecte del benicassut Juan Fortea, Junior Mackenzie, va ser, com dèiem, l’encarregat d’inaugurar el Singin’ in the Cave 2018. No cal dir que aquest és un any molt important per Fortea, ja que està presentat el seu últim disc Files of Life i en breu actuarà al Festival Internacional de Benicàssim (FIB) (el proper 21 de juliol, data històrica per a ell). Una recompensa més que merescuda per una trajectòria que ha demostrat ser molt sòlida i que des dels seus inicis ha anat sempre a l’alça.

Aquest divendres, 13 de juliol, es pujarà a una de les embarcacions que recorren el riu subterrani de la Vall d’Uixó June’s Kaleidoscope, el projecte musical de la valenciana Arantxa Iranzo, «que ha fet de les seues vivències londinenques una inspiració, per la seua música plena de matisos en un viatge paisatgista de somni», com afirmen des de la publicació especialista Mondosonoro. Ella serà la que cedeixi el testimoni el dia 20 a un dels grans atractius del cicle d’aquest any, la mallorquina Maika Makovski, extraordinària compositora i cantant que tornarà a la província l’últim dia d’agost (a Benicàssim) i que al setembre es situarà al capdavant d’un nou programa televisiu de música en directe a La 2 de Televisió Espanyola (TVE), La hora musa.

Després Iranzo i Makovski vindran María José Llergo i Marc López (el 27 de juliol), Joana Serrat (3 d’agost), Alberto Montero (dia 31), Matthew McDaid (el 7 de setembre), Alondra Bentley (20 d’octubre) i un Coque Malla que posarà la cirereta a aquest pastís de múltiples sabors. El seu concert serà el 21 d’octubre.