S’ha perdut una idea del teatre, deia Antonin Artaud. L’autor francès tenia molt clar que si el teatre es limitava a mostrar-nos «escenes íntimes de les vides d’uns pocs titelles, transformant al públic en voyeur», no serà estrany que les majories s’apartin del veritable teatre, aquest que neix per a canviar les coses, que vincula el món interior amb l’exterior, que porta, com assegura el dramaturg i director teatral Peter Brook, «la vida real a escena».

El flamant premi Princesa d’Astúries, va dir una vegada que «el teatre tracta de fer present l’absent», i això és precisament el que busquen la trentena d’espectacles que es podran veure tant en carrer com en sales i teatres valencians gràcies al festival Tercera Setmana. I és que les arts escèniques en la Comunitat Valenciana es mouen, hi ha moltes companyies potents que giren més enllà de les nostres fronteres, i aquest certamen internacional posa el focus en elles reivindicant el seu espai, ja no només en els nostres teatres i sales, sinó també als nostres carrers com dèiem a penes unes línies més amunt, i, com no, posant-les en la punta de llança de la programació de la seua quarta edició.

CENTRE TEATRAL

Complint amb el seu objectiu de convertir a la Comunitat Valenciana en el centre de les arts escèniques durant la primera quinzena de juny, amb un potent programa que arrencarà el pròxim 6 de juny, Tercera Setmana també compleix amb el seu objectiu de remarcar el nostre valor artístic amb un total de nou companyies valencianes. A més, el públic del festival podrà gaudir de quatre estrenes absolutes d’espectacles que mai abans s’han pogut veure, com són: Wonders, Rashid y Gabriel, Sophie o Le Grand Tour.

Tercera Setmana reivindica el talent i aposta per les companyies d’aquí i pels nostres artistes. Des de la seua primera edició han remarcat aquest fet, com queda demostrat enguany, per exemple, amb la companyia valenciana Francachela Teatre que, en coproducció amb Produccions La Tia Lola, portaran al Refugi Antiaeri de Castelló a Primo de Rivera i Lorca amb l’obra José Antonio y Federico. ¿No crees que con tu azul y el mío juntos haríamos una España mejor? L’obra és una visió onírica i molt personal d’un racó desconegut de la nostra memòria històrica nacional a través de l’amistat clandestina de Federico i José Antonio. Es podrà veure el proper dia 7, a les 18.00 i 20.00 hores.

Per part seua, Taiat Dansa, companyia valenciana molt activa formada per Meritxell Barberá i Inma García, també participa en Tercera Setmana amb la peça Dance Generation. L’espectacle, com afirmen des de la pròpia companyia, s’articula com una trobada de treball entre professionals de la dansa, amateurs, estudiants, nens, adolescents, joves, pares i avis, que es reuneixen en un mateix espai per a trencar les barreres que separen a la dansa, i l’art en general, dels ciutadans. La trobada tindrà lloc en la Plaça Horts dels Corders —el 6 de juny, a les 19.30 hores—.

A més, un gran nombre de companyies castellonenques completen aquest recorregut de les arts escèniques valencianes: La Furtiva amb l’espectacle de dansa All&Oli - The Sense of Life; La Fam, que portarà el teatre al carrer amb The Wolves; NUC, que ens portarà l’espectacle de dansa aèria Aigua; Bullanga, que farà una lectura dramatitzada a la Sala OFF d’El xiquet que volia una faldilla escocesa, que va rebre el Premi Escalante Teatro Infantil de la Diputació de València, una obra que defensa la importància de ser un mateix enfront de les convencions imposades des de petits per qüestió de gènere; i la companyia Escandall Teatre que reflexionarà sobre el micromasclisme amb les accions performatives de carrer XX Florets, Florera, Flowerless, amb l’actriu i ballarina vila-realenca Paula Escamilla al capdavant —cal recordar que la setmana passada, en aquestes mateixes pàgines, el nostre col·laborador Josep Palomero versava sobre aquesta mateixa producció—.

LES ESTRENES

Com fèiem esment anteriorment, el festival també compta amb quatre estrenes absolutes, reservant així al públic valencià —tant de Castelló, València i Alacant— el privilegi de ser els primers a veure aquests espectacles.

Un d’ells és Wonders, de la companyia madrilenya-londinenca Teatro Inverso. Wonders és un viatge experiencial i immersiu a través de l’obra de Cervantes. Juntament amb el públic, es posaran en qüestió grans temes de la nostra realitat actual, buscant respostes en l’univers cervantí. L’obra podrà veure’s en el Teatre del Raval de la capital de la Plana el dia 8 de juny, a les 20.30 hores.

Le Grand Tour, de la companyia murciana Onírica Mecánica, és una experiència turística conceptual, purament perceptiva i afectiva que Jesús Nieto realitzarà amb cadascuna de les persones que s’inscriguin en aquest viatge. Aquesta producció, que es veurà per primera vegada en el festival, és una invitació a compartir una petita acció poètica que transita pel descobriment, el coneixement i l’emoció a través de la imaginació i la memòria. La peça reflexiona sobre la nostra pèrdua de curiositat en la societat actual, la progressiva desconnexió amb el mitjà, la mercantilització del paisatge i el sobre-turisme. Aquesta petita experiència individual, sensorial i eco-sostenible, presa la seva inspiració idealitzada d’aquells primers viatges turístics del segle XVIII. Podrem submergir-nos en aquest viatge els dies 13, 14 i 15 de juny en l’Espai Inestable de la capital del Túria.

Un altre de les estrenes que es duran a terme en la present edició del Tercera Setmana és el de la companyia La República del Lápiz, formada per Ferran Benavent i Gabriel Ochoa, que portaran, en col·laboració amb Graners de Creació, la producció Rashid y Gabriel, una obra que tracta d’enfrontar-nos contra els nostres prejudicis cap al món àrab des d’una perspectiva pedagògica, reflexiva i poètica. Aquesta obra es representarà a la Sala OFF el dia 14, a les 20.30 hores.

I, finalment, un altre de les estrenes a destacar és l’espectacle de circ líric femení per a tots els públics Sophie, de la companyia castellonenca La Troupe Malabó. La veu, l’humor, la música, el clown i la poesia s’entrellacen en aquesta madeixa carregada de bellesa i metàfora. L’obra ens compta a través de tres dones diferents situacions de l’univers femení: el treball, la reivindicació, la diversió, l’agermanament i la repressió; per a concloure amb un cant a la llibertat. Com Rashid y Gabriel, es podrà veure a la Sala OFF encara que un dia abans, el 13 de juny, a les 19.00 hores.

ALTRES DADES

Si alguna cosa caracteritza al Tercera Setmana és el seu caràcter vertebrador, evitant la centralització de l’activitat a València. Els seus organitzadors van tenir molt clar que era necessari portar l’acció a les tres capitals de província de la Comunitat.

A Castelló, del 6 al 9 de juny, a València, del 7 al 15, i a Alacant, els dies 8 i 9 de juny, el Tercera Setmana ha sabut en el seu curt període de vida equilibrar el seu programa per a implicar a tots. Al mateix temps, ha atret la mirada d’artistes consagrats que feia temps que no actuaven per aquests indrets, i més concretament a València. Tal és el cas de la valenciana María Muñoz que, convertida ja en una prestigiosa ballarina actuant en escenaris de tot el món i que actualment està instal·lada a Barcelona amb la seua companyia Mal Pelo, torna a retrobar-se amb el públic valencià després de 15 anys amb la seva peça Bach. Un espectacle en el qual es mostra ella sola, sense artificis, amb l’únic acompanyament del seu pianista Donen Tepfer, que interpreta en directe peces seleccionades del El clavecí ben temperat de Johann Sebastian Bach, al costat d’algunes improvisacions pròpies. Bach es presenta com un estudi del moviment, la mirada, el ritme, la respiració i la presència en relació amb la musicalitat. La cita amb la dansa contemporània serà en el Teatre Principal de València aquest pròxim diumenge, 9 de juny, a les 20.00 hores.

Tota la programació, completa, es pot trobar a la web del festival —www.tercerasetmana.com—, on ofereixen una explicació detallada de cadascun dels espectacles d’aquesta quarta edició, a més d’altres informacions com el taller que impartirà el dramaturg urugüaià Sergio Blanco entorn de l’autoficció. Teatre, dansa, art. I tot al nostre voltant.