El sistema de mecenatge en l’art, o l’aposta de les entitats privades per l’àmbit cultural és cada vegada més ampli, tal com es pot observar amb algunes de les exposicions que s’organitzen al llarg i ample de la geografia espanyola.

Són moltes les fundacions privades que contemplen aquesta possibilitat i gràcies a elles podem gaudir d’alguns projectes culturals de gran interès. En aquest sentit, cal destacar que la Fundació Bancaixa presentarà durant l’últim trimestre de l’any, quan es compliran deu anys de la remodelació del Centre Cultural Bancaixa de València, tres noves exposicions protagonitzades per tres artistes valencians: Manolo Valdés, Joaquín Sorolla i Vicente Ortí.

LES PROPOSTES

La nova temporada s’obrirà la primera quinzena d’octubre amb la inauguració de l’exposició Valdés. Una visió personal, una àmplia retrospectiva de l’artista valencià integrada per més de 130 obres que mostra la seua trajectòria en solitari des de principis dels 80 fins a l’actualitat. L’exposició presentarà tots els gèneres en què Valdés s’ha expressat: pintura, escultura i obra gràfica, així com mobles i arts decoratives.

La segona cita a la programació serà la inauguració, a la segona quinzena del mes que ve, de l’exposició Vicente Ortí. L’intèrpret de la matèria. La mostra recorrerà l’obra de l’escultor valencià a través de mig centenar d’obres treballades en els diferents materials habituals en la seua obra: fusta, marbre, pedra i ferro. Al llarg de la seua trajectòria artística, Ortí ha exposat el seu treball en nombrosos espais de ciutats com Madrid, Barcelona, València, Basilea, Nova York, Mont-real o Miami, entre d’altres.

SOROLLA, SEMPRE PRESENT

Finalment, Fundació Bancaixa presentarà al novembre a la capital del Túria la mostra Sorolla. Un jardí per pintar, coincidint amb aquest aniversari del Centre Cultural que esmentàvem al principi i que es va inaugurar amb l’exposició dels panells regionals Visión de España del mestre valencià. La nova exposició, presentada el passat mes de juliol a CaixaForum Sevilla, mostra la influència dels jardins andalusos en l’obra de Sorolla i en el propi jardí al que va donar forma a la seua residència a Madrid, i s’ha completat a València amb la incorporació d’obres addicionals de jardins valencians. L’exposició està organitzada a València per la Fundació Bancaixa, l’Obra Social la Caixa i el Museu Sorolla de Madrid.

BAGATGE

Aquestes exposicions prendran el relleu a les que actualment es poden visitar a la Fundació Bancaixa amb gran resposta per part del públic: Francis Bacon. La qüestió del dibuix, una mostra amb més de mig centenar d’obres sobre paper de l’artista britànic pertanyents a la col·lecció de Cristiano Lovatelli Ravarino, periodista i amic íntim del pintor durant anys, i Art contemporani (1984-2010). Col·lecció Fundació Bancaixa, una proposta expositiva que mostra al públic, per primera vegada de forma conjunta, l’obra de 14 artistes internacionals contemporanis que estan presents en la seua col·lecció d’art com José M. Ballester, Miquel Barceló, Carmen Calvo, Helmut Federle, Günther Förg, Axel Hütte, Imi Knoebel, Miquel Navarro, Juan Navarro Baldeweg, Julian Opie, Sean Scully, Soledad Sevilla, Juan Uslé i Manolo Valdés.