Amb l’arribada del que molts anomenen “bon temps”, és a dir, de les elevades temperatures i el menor nombre de peces de vestir, arriben també noves oportunitats per gaudir en directe d’actuacions musicals en escenaris poc habituals, com bé poguessin ser el claustre del Convent de Sant Francesc de Benicarló, seu del Mucbe, o d’algunes de les esglésies o ermites de la província.

El passat dia 13 es va iniciar el cicle de concerts que, diguem, dóna la benvinguda a l’estiu a Benicarló. Anomenat ‘Concerts al Claustre’, aquest certamen és l’herència de les tradicionals ‘Nits al Convent’ que s’organitzaven al Mucbe cada mes de juny. Ara, amb aquest nou nom, s’inclouen a més d’actuacions musicals altre tipus d’iniciatives com ara les audicions, contes musicals i accions poètiques.

Els alumnes del Conservatori Professional de Música Mestre Feliu de Benicarló van ser els encarregats d’inaugurar aquesta cita amb dos concerts de música de cambra. A ells els va seguir, aquest passat dijous, 16 de juny, l’audició de final de curs dels alumnes de l’escola de música de l’Associació Cultural Diabolus. I aquest mateix divendres anava a tenir lloc un dels “plats forts” del cicle, amb l’actuació del músic de Lleida Xavi Lloses, definit com un “antipianista utòpic”. Lloses anava a oferir el seu espectacle ‘Despianadament’, una obra eclèctica i polivalent, com ell, que fon art i música. No obstant això, per motius de salut finalment no va poder actuar a Benicarló i el seu lloc el van ocupar la pianista Mª Carmen Gil Betancor i el saxofonista Jorge Martorell-Loriente. Tots dos van oferir un magnífic recital amb obres del mestre Enrique Granados en el centenari de la seua mort. No cal dir que aquest homenatge va arrencar els aplaudiments del públic assistent.

Una altra de les actuacions d’aquest cicle va ser la que ahir mateix va protagonitzar Laura Genovés amb el seu conte ‘La marieta aventurera’, que va donar pas a l’audició dels alumnes i l’Orquestra Infantil de l’Escola de Música Spicatto. Ja a la tarda el torn va ser per l’acció poètica ‘Brindem amb foc’, amb Alicia Coscollano i Inés Borràs.

Els ‘Concerts al Claustre’ posaran el seu punt i final dissabte que ve, 25 de juny, amb el concert de la Coral Juvenil Kylix i amb la presència d’un dels cantautors de la nostra terra més respectats, com és Artur Álvarez, qui presentarà el seu projecte ‘Artur Álvarez canta als nostres poetes’, amb Carlos Álvarez al piano i Ángel Belinchón al baix. Es tracta d’un concert acústic en què el blues es fusiona amb els versos d’autors com Ausiàs March, Joan Maragall, Vicent Andrés Estellés, Carles Salvador, Miquel Martí i Pol o Salvador Espriu.

REDESCOBRIR EL PATRIMONI

I del claustre del Convent de Sant Francesc a Benicarló ens vam traslladar a diversos racons de la província per redescobrir i donar protagonisme al nostre patrimoni arquitectònic i artístic a través de la música.

L’any passat es va donar a conèixer una d’aquestes propostes que val la pena aplaudir, gràcies al conjunt L’Estança Harmònica. Es tracta del cicle ‘Música barroca a les Esglésies monumentals’ que va recórrer alguns temples de gran interès a Traiguera, Càlig, Almassora, la Vall d’Uixó i Morella.

La passada setmana s’inaugurava la nova temporada d’aquesta iniciativa a la capella dels templers que es troba al Castell del Papa Luna, a Peníscola. I durant tot el mes de juliol l’agrupació vocal i instrumental oferirà el seu repertori a l’església de la Nativitat de Villahermosa --8 de juliol--, l’Església de la Transfiguració del Senyor de Les Useres --10 de juliol -, l’Església Vella de Ntra. Sra. de l’Assumpció de Xert --17 de juliol-- i l’Església Arxiprestal de Ntra. Sra. de l’Assumpció de Llucena --24 de juliol--.

Cal destacar que aquest cicle, igual que als ‘Concerts al Claustre’ de Benicarló compta amb el patrocini de la Diputació Provincial de Castelló, entre altres entitats, com els respectius ajuntaments. H