Setembre s’ha convertit amb el temps en un mes ideal per al gaudi del jazz a la província de Castelló. Després de l’activitat i les emocions del Festival Internacional de Jazz de Peníscola celebrat al juliol, són altres les localitats que prenen el relleu per oferir una programació que satisfaci als amants d’aquest gènere musical. Vila-real, per exemple, va decidir el passat any crear el Real Jazz en una clara aposta per programar a alguns dels millors músics valencians, però abans de la seua aparició, la Vall d’Uixó ja donava la benvinguda a la rutina post-vacacional a ritme de jazz gràcies al cicle Jazz a la Tardor.

NOVA EDICIÓ

Ahir dissabte, 9 de setembre, va començar una nova edició d’aquesta cita que organitza l’Ajuntament de la Vall d’Uixó. Ho va fer amb l’espectacle Las Vegas Jazz Band a la pista de ball de Sant Josep, i els que van assistir van poder comprovar en persona el nivell del certamen gràcies a l’aparició de músics com Jeff Jerolamon, del que diuen és un dels millors bateries de l’escena actual del jazz.

El cartell d’aquest cicle consta de tres actuacions més, que tenen com a objectiu «divulgar el jazz entre el gran públic, més enllà dels amants d’aquest gènere», en paraules del responsable de l’àrea de Cultura de l’ajuntament valldeuxense, David Lluch, qui afegeix que s’ha buscat «connectar les arrels d’aquest estil tan internacional amb la nostra terra, amb poemes en valencià o amb una big band de la nostra ciutat».

Així, divendres que ve, 15 de setembre, el conjunt Cafè de Fel actuaran a l’escenari habitual d’aquest certamen, en els Jardins del Palau de Vivel. Aquest grup valencià introdueix la poesia dins del seu concert jazzístic, fet que suposa «una novetat respecte a altres edicions». L’endemà, dissabte 16, els protagonistes seran els nens i nenes de 0 a 4 anys a Jazzejant amb bebés, una activitat ja consolidada «perquè els més petits tinguin el seu primer contacte amb la música».

Finalment, la Vall d’Uixó Big Band serà l’encarregada de tancar el programa el 22 de setembre, a partir de les 22.30 hores, al Teatre Municipal Carmen Tur. Aquest conjunt format per 25 músics, majoritàriament vallers i valleres, debutarà amb aquest concert, que comptarà amb les veus d’Ester Andújar i Jairo Gázquez i la direcció de Manolo Díaz, el que suposa una total garantia de qualitat.

El jazz, com tota música, uneix, i està demostrat que és un dels gèneres que compta amb els més fidels seguidors. A Castelló hi ha una llarga tradició que esperem no acabi mai.