Els joves ballarins de la província tenen dret a poder accedir a un ensenyament professional a Castelló. Això és el que des de fa anys demanda Gabriella Foschi, que assegura estar ja cansada de reivindicar una infraestructura com un conservatori professional de dansa. Foschi és conscient d’alguna cosa terrible, com és la discriminació que pateix la dansa en particular i les arts en general en un món que es mou per interessos purament econòmics. No obstant això, no s’ha valgut mai d’un discurs victimista sobre això. No serveix de res, creguin-me.

El treball és el que ha de parlar per si sol, i en aquest cas ningú no pot dubtar de la tasca exercida per Terpsícore, si bé això no vol dir mostrar de tant en tant una faceta molt més reivindicativa. “La paraula dansa té poc significat per a molta gent”, es lamenta Foschi, per afegir que “la passió, l’esforç i la voluntat sempre hi són, però hem arribat a un punt en el qual es necessita un suport extra”. I on buscar aquest suport? Qui pot oferir-ho? “Necessitem el suport de la Generalitat Valenciana”, exclama l’organitzadora de la Cita amb la Dansa de Benicàssim que el pròxim 13 de juliol celebrarà la seua divuitena edició a l’amfiteatre Pepe Falomir, a la platja de la Torre de Sant Vicent.

“Aquest és un gran aparador perquè la dansa arribi a un major nombre de públic, ja que no és una cita únicament professional”, ens explica Foschi al definir aquest certamen que es troba també en el marc del Festival Internacional de Benicàssim (FIB) i que compta amb el suport de la Diputació Provincial i l’ajuntament de la localitat.

Un any mes la dansa clàssica, contemporània, espanyola, flamenca i de fusió tornen a unir-se per viure una jornada única. Gràcies a la Cita amb la Dansa, Benicàssim té l’oportunitat de reunir a alguns dels ballarins més prometedors de l’escena actual, a més d’apropar diverses de les propostes més interessants i trencadores de la dansa. En total, es duran a terme un total de 27 coreografies de primer nivell “malgrat les dificultats i escassetats” que hi ha avui dia.

Entre les coreografies cal ressaltar la que aquests dies s’està assajant a l’IES Casalduch de la localitat costera. Ens referim a Smokey Sarah, de Marc Goecke, coreògraf resident del Ballet de Stuttgart i un dels més requerits per les companyies europees més prestigioses. Per aquest motiu Foschi confessa la sort que tenen de poder comptar amb ell, igual que amb la resta de companyies, coreògrafs i ballarins presents, entre els quals podríem destacar a dos: “Em fa especial il·lusió la presència de dos ballarins castellonencs Ismael del Valle i Salvador López”, afirma Gabriella, qui confia que es valori com cal un art únic i vital com és la dansa.