Vía de servicio, de Nacho García Nas, és la doble història d’un viatge. D’una banda, el físic, en el qual un escriptor a punt de complir el mig segle de vida i un adolescent, fill del seu millor amic, es desplacen junts per atzars de la vida fins al poble natal de l’autor. I per un altre, l’emocional, amb la química dels personatges, l’adult i l’adolescent, de la qual sorgirà una venjança de plena actualitat. Tots dos decideixen traçar un pla contra els alumnes que sotmeten a assetjament sexual a les companyes del jove.

«Després d’aquest viatge ja res serà igual ni per a la parella de protagonistes ni per al lector», tal com assegura Nas. En aquest sentit, l’autor valencià comenta que la intenció d’aquesta novel·la és «posar de manifest aspectes com el bullying o l’assetjament en els centres escolars, xacra que pateixen moltes alumnes i que en nombrosos casos s’acaben coneixent massa tard, quan la notícia salta als mitjans i només queden titulars emplenant sense especial èmfasi la secció de successos».

«I alló més trist és que s’oblida als pocs dies quan el tema deixa d’estar de moda i es posa el focus en qualsevol altre, com una sort d’obsolescència programada en la qual mai hi ha conseqüències veritablement destacables en les vides dels agressors».

Nas, que va ser company de fatigues en la redacció de Mediterráneo, ha optat per explorar la seua faceta creativa més compromesa i de denúncia social en fixar la seua mirada en un tema incòmode però tan repetit al llarg de la història, fins i tot als nostres dies, i ocult.

L’autor també és responsable d’altres títols de Grup Editorial Sargantana: 35 grados a la sombra i 4 grados bajo cero, on ja exhibia una cuidada i àgil prosa repleta de referències culturals de l’univers de la música, el cinema, la televisió i la literatura. Formalment, l’obra torna a proposar una estètica cuidada amb l’espectacular portada de CranioDsgn, qui agafa el relleu visual dels molt reconeguts Paco Roca i Jorge Lawerta dels anteriors llibres.

Quant al pròleg, en aquesta ocasió és a càrrec del músic Mike Fernández. Cal recordar que altres dos artistes de primer nivell ja van recolzar amb les seues paraules 35 grados a la sombra i 4 grados bajo cero: l’incombustible i ja legendari Manolo García --meitat essencial de El último de la fila-- i Santi Balmes, veu del grup indie Love of Lesbian.

L’humor enfront de l’adversitat

A pesar que la temàtica i el rerefons de Vía de servicio transporten una gran càrrega de crítica social cap a conductes del tot inassumibles, aquest roadbook manté un dels segells distintius de Nas: l’humor com a antídot per a suportar amb major dignitat les adversitats quotidianes. Diàlegs enginyosos i ràpids que matisen i busquen sanar en part la presència de sentiments profunds i de neguit.

En definitiva, una proposta interessant per la història que conta, per l’evolució i el transvasament sentimental que van experimentant els personatges, i per la forma com la novel·la confronta el llenguatge i el pensament d’una personalitat de cinquanta anys amb el de l’adolescent millenial. Per aquest evident xoc generacional i per la temàtica que tracta, Vía de servicio suposa un llibre ideal per a ser llegit a partir dels quinze anys i prendre consciència d’una realitat que no sempre volem conéixer però que no per això deixa d’existir i més prop de nosaltres del que creem.

La comunicació en l’ADN

Nas és llicenciat en Ciències de la Informació i, actualment, treballa com a responsable de Comunicació en Grup Editorial Sargantana, activitat que compagina amb diverses col·laboracions en ràdio i internet. El periodista, sempre molt vinculat a Castelló, ha publicat el poemari En reserva (2009); la novel·la de misteri A tres paradas de Nashville (2012); 35 grados a tu sombra (2016) i, finalment, la seua segona part, 4 grados bajo cero (2018).

També ha treballat durant l’última dècada com a guionista, com a actor amateur i, fins i tot, com a monologuista, ja que considera que l’humor és tan important en el dia a dia com el mateix oxigen.