Fusió d’estils, divulgació, enriquiment, mestissatge... Cicles com el que cada any té lloc per aquestes dates estiuenques al Museu de Belles Arts de Castelló, ‘Nits al Claustre’, permeten conèixer i redescobrir estils musicals variats que formen part de la cultura mediterrània i europea. És, sens dubte, una oportunitat per a conjugar el present i el passat, els ritmes més actuals amb la música d’època, el flamenc i el blues. I tot això a l’aire lliure, gaudint d’aquestes nits agradables en un marc singular com és el del museu de l’avinguda Germans Bou, centre que alberga al seu interior alguna de les joies més valuoses de l’art castellonenc.

En la present edició de les ‘Nits al Claustre’ s’han programat set concerts. Metrònom, CulturArts, Fes Cultura i el Periódico Mediterráneo fan possible aquesta cita que començarà aquest proper dijous, 7 de juliol, a les 22.30 hores, amb l’actuació de l’agrupació Ars Horo. Aquest conjunt se centra en la interpretació de temes cantats i instrumentals del període de l’Edat Mitjana i músiques tradicionals de les diferents àrees de la Mediterrània. En els seus concerts utilitzen sonoritats i instruments de l’època medieval, així com de diverses zones de les geografies banyades pel Mare Nostrum, alhora que inclou cants de trobador, danses medievals italianes, cantigues de Santa Maria, etc.

LA RESTA DE CONCERTS

Amb la seua veu, profunda i esquinçada en el cante, Tomás de los Cariños recorda mestres com Camarón de la Isla, Duquende o El Cigala, però en la seua veu també es deixen sentir les influències dels grans clàssics de l’art flamenc, com Manolo Caracol o La Niña de los Peinas, als que l’artista ha estudiat en profunditat. El dia 14, el claustre del Museu rebrà a aquest cantant que ha dedicat la seua vida al noble art del flamenc, i que representa al flamenc valencià. La seua reputació internacional l’ha portat a actuar i cantar en Estats Units, Suècia, Macedònia o França, entre d’altres llocs del món.

El 21 de juliol serà el torn per a Ferran Bosch. Acompanyat per Raul Rabadán i Andrés Lomas conformen el Ferran Bosch Blues Trio i per aquesta ocasió han decidit fer un repàs per les arrels del blues i els diversos estils propers a aquest gènere, sobretot en format acústic. No cal dir que el blues va influir en la música popular nord-americana i occidental en general, arribant a formar part de gèneres musicals com el ragtime, jazz, bluegrass, rhythm and blues, rock and roll, funk, heavy metal, hip-hop, música country i cançons pop.

Arcana Has Soul tornaran a participar en aquest cicle el 28 de juliol. En aquesta ocasió el conjunt valencià presentarà el seu últim treball discogràfic, ‘The importance’. El títol fa referència, pel que explica el propi grup, a la importància de fer el que a un li agrada. Aquest sentiment, d’autoafirmació, de certa rebel·lia, està molt present en les cançons del grup de Sagunt que cada any es superen a si mateixos.

A L’AGOST

Ja en el mes d’agost els protagonistes seran la Coral Vicent Ripollés amb un repertori d’havaneres i boleros --les seues obres ens porten a suscitar sensacions d’un bon moment compartit amb familiars i amics--, el dia 4; Tony Domínguez, conegut per els seues aparicions i col·laboracions en televisió, fa distintes versions amb el seu propi estil flamenc dels grans artistes --actuarà l’11 de juliol--, i per finalitzar, el 18 d’agost, un grup sense etiquetes possibles, Metal Cambra, conjunt de caràcter instrumental que explora els tradicions sonores del mediterrani i l’Atlàntic a través de la fusió amb els músiques modernes.

Les Nits al Claustre tornaran a oferir una visió amplia de la varietat musical i la seua emprempta en les nostres vides. H