Aquest és un any una mica especial”, afirma Gabriella Foschi, l’artífex d’una de les cites més importants a nivell cultural com és la Convocatòria Nacional de Dansa ‘Ciutat de Castelló’ que tornarà a celebrar-se els propers dies 21 i 22 de maig. Es podria preguntar-se què té d’especial aquest any, no creuen? Doncs bé, resulta que en aquest 2016 se celebra la vintena edició d’aquest certamen que amb l’esforç titànic de Foschi i tots els seus íntims col·laboradors s’ha erigit com un dels més importants de quants se celebren a Espanya ia Europa. “Vint anys donen per a molt i sobretot donen per comprovar si ha valgut la pena l’esforç”, assegura aquesta guerrera per la dansa, que reconeix que “aquest any no he hagut de pensar massa per tancar la gala”. Això és així perquè, amb motiu de la celebració de les dues dècades de vida, “molts exconcursants s’han posat en contacte per col·laborar”.

Entre els ballarins i coreògrafs que no han dubtat a assistir a aquesta cita de prestigi destaca Cristina Casa. Segons ens explica Foschi ella ha estat de les primeres a oferir-se a participar en aquesta vintena edició. “Fa poc ha estat primera figura convidada en l’estrena del ‘Don Quixot’ de la Companyia Nacional de Dansa”, informa l’organitzadora de la cita, per tot seguit quantificar la improtancia de la seua presència, ja que “ella i la seua parella viatjaran des de Brussel·les a les 6.20 del matí de diumenge per a poder ballar a Castelló”, i ho faran a la XXIV Gala del Dia Internacional de la Dansa --gala que es va fusionar amb la convocatòria nacional-- per tornar “a València a la mateixa hora de dilluns i tornar a la feina en la companyia del Ballet de Flandes”. Tot això, cal remarcar-ho, sense cap remuneració, ja que aquesta gala s’ha caracteritzat sempre pel compromís de tots aquells que creuen veritablement en la dansa, al poder persuasiu del moviment del cos a través del ritme i la passió.

EL CONCURS // “No tinc paraules per agrair el que tothom fa perquè puguem reunir-nos al Teatre Principal”, confessa Foschi. A l’escenari de la plaça de la Pau es donaran cita 27 ballarins, els semifinalistes, que optaran a alguna de les 42 beques de perfeccionament que ofereix la convocatòria. En aquest sentit, el treball de Patsy Kuppe Matt, que és membre del jurat des de fa 20 anys i mestra convidada de moltes companyies de prestigi, és una de les artífexs que cada any s’assoleixin més oportunitats per als joves ballarins que veuen en aquest esdeveniment seva gran trampolí cap a l’àmbit professional.

Castelló, una vegada més, tornarà a situar-se en el punt de mira de les companyies més prestigioses de l’àmbit europeu, donant peu a que els participants puguin demostrar la seua vàlua “sense haver de jugar-s’ho tot en una audició”, en paraulas de Gabriella Foschi. I és que, “són temps molt difícils per a la dansa, una mica a tot arreu però a Espanya potser més”, com bé diu Foschi, però de res val rendir-se. Aquest certamen és una clara prova d’això.