El Desert de les Palmes és un dels pulmons verds de la província de Castelló. El seu nom procedeix de la combinació del terme «desert» amb que els carmelites descalços designen aquells llocs solitaris i allunyats de la població, als quals es retiren per a dedicar-se a la contemplació i oració, i dels «palmitos» (Chamaerops humillis) que es troben en aquesta zona que ha estat poblada des del neolític, encara que la seua història, tal com la coneixem avui dia comença realment amb l’arribada dels pares carmelos.

Van ser els carmelites els que fa ja vint anys van decidir crear un cicle de música de caràcter sacre en aquest marc incomparable que és el Desert. La Soledad Sonora, com així es coneix a aquesta cita, ha aconseguit afermar-se com una de les més singulars i representatives del calendari. I si el paisatge, que convida sempre a la contemplació i a l’assossec, és ja de per si mateix prou atractiu per a assistir als concerts que se celebren a l’església del monestir, la programació dels concerts sempre ha estat a l’altura de les expectatives.

En aquesta històrica ja vintena edició del certamen, que porta per subtítol «Dame tu agua» i que se celebrarà del 24 al 28 de juliol, podrem gaudir de fins a cinc concerts —tots ells tindran lloc a partir de les 20.00 hores— que, com indica el prior del Monestir del Desert de les Palmes, fra Mario Carmelo Hernández, són «una invitació a participar a tots els amants de la bona música, per a acollir en el cor tot el que la música transmet, i sentir a través d’ella com podem renéixer».

EL PROGRAMA

Esteban Algora i Horacio Curti seran els encarregats d’inaugurar el cicle enguany amb una actuació que titulen Neiro, on proposen un acostament a un territori sonor creat en la peculiaritat de l’acordió i el shakuhachi a través d’un repertori que inclou peces d’aquest singular instrument de vent i també d’acordió sol del compositor japonès contemporani Toshio Hosokawa, a més d’una sèrie d’exploracions sonores a duo. Sens dubte, la nota exòtica del festival.

L’endemà, 25 de juliol, serà el torn de Neovocalis, que presentarà Mercy and love (Misericòrdia i amor), un nou projecte de música sacra que ens submergeix en un clima de recolliment i oració, interpretant un elenc d’obres corals la temàtica de les quals gira entorn de l’amor, la misericòrdia, la confiança, l’anhel o la pau. L’obra més emblemàtica d’aquest projecte és el famós Agnus Dei del compositor nord-americà Samuel Barber. El concert finalitzarà amb la interpretació de cinc obres del director d’aquest conjunt, Rafael Sánchez Mombiedro, quatre d’elles seran d’estrena absoluta.

El grup castellonenc L’Estança Harmònica tornarà a participar per tercera vegada en aquest cicle de música sacra, i ho farà el dia 26 amb un programa que han titulat Exultate i que començarà amb l’obertura de l’òpera Rinaldo de Händel, compositor que tindrà gran protagonisme en el concert igual que Vivaldi, Telemann, Bach, Marais i Mozart, del qual interpretaran la primera ària del motet Exultate, jubilate K165. Aquest és un concert que, tal i com ens reconeix la soprano de l’agrupació, Isabel Alcaraz, «estem preparant amb la màxima dedicació».

Axivil, grup format per Maria Altadill i Felipe Sánchez Mascuñano, oferiran Como rosa entre espinas, programa el títol del qual procedeix d’una preciosa cançó del segle XIX i que els serveix per a il·lustrar la situació de la dona al llarg de la història. La cantant i el guitarrista han triat peces que van des del segle XII al XIX i que els ha permès observar a la dona com a objecte poètic.

Com a colofó a aquest XX Cicle de Música Sacra del Desert de les Palmes, la soprano Eulàlia Ara i del Rey i el pianista Josep Maria Escribano Casaldàliga acostaran al públic castellonenc peces més pròximes en el temps, concretament al període romàntic, encara que, això sí, iniciaran el seu concert amb l’immortal Johann Sebastian Bach. Li seguiran Beethoven, Wagner, Liszt i Richard Strauss. Música per a elevar-nos, per a sentir, per a inspirar-nos.