Pocs saben o no acaben de creure que el curtmetratge, o curt, va ser l’origen de l’art cinematogràfic. Les primeres peces fílmiques eren de molt curta durada, però no per això van deixar d’impactar a un públic sorprès pel poder de veure una imatge en moviment.

L’evolució de la tecnologia va fer possible l’aparició de nous formats de gravació i, per tant, la possibilitat d’augmentar el metratge de les històries a narrar, deixant en un segon pla al curtmetratge, que a partir d’aquest moment molts van considerar un gènere menor dins de l’anomenat setè art. No obstant això, a poc a poc ha anat recuperant el seu estatus fins al punt de tornar a les sales de cinema i de protagonitzar importants festivals arreu del món.

A Castelló el curtmetratge s’ha anat obrint pas fins a un punt que potser fora insospitat, ja que la creació i impuls, per part de la Diputació Provincial, d’un certamen de les característiques del Cortometrando era una cosa que no es podia preveure anys enrere, i menys la seua repercussió.

El Festival Cineculpable de Vila-real va ser l’encarregat d’obrir la veda fa gairebé 20 anys. Va ser el 1997 quan naixeria aquesta iniciativa que, com bé afirmen des de la seua organització, «el temps ha posat en un lloc preferent». Sent conscients que el curtmetratge per aquells anys «només podia arribar a l’espectador a través d’algun canal de pagament i en horari intempestiu», es van encarregar de consolidar les bases perquè, anys més tard, vegem com ha evolucionat el llenguatge visual de molts creadors de la província. Objectiu, aquest, que persegueix també Cortometrando, que celebrarà la gala de la seua quarta edició el proper dijous, 27 d’octubre, a les 20.00 hores, a l’Auditori i Palau de Congressos de Castelló, si bé la Diputació, a més d’oferir una oportunitat per als nostres joves cineastes persegueix també promocionar les virtuts de les nostres comarques, com ho demostra el fet que Benassal, Sant Mateu, Xodos, les Useres, Artana i Betxí fossin els escenaris triats per a les obres que opten al gran premi d’aquest any.

La passió pel curtmetratge a Castelló no acaba aquí. L’Espai d’Art Contemporani inaugurarà aquesta mateixa setmana, el dia 28, Sessió contínua, un projecte comissariat per Pilar Ramo i Fermín Sales amb la intenció de visibilitzar el curtmetratge local i provincial establint un punt de trobada periòdic entre els creadors i el públic a fi d’afavorir la reflexió i el debat sobre els treballs projectats i sobre l’audiovisual a Castelló. Serà que el bon perfum sempre ve en flascó petit?