En molt poc temps, a penes uns mesos, el Photobook Club Castelló ha crescut de forma exponencial i a un ritme vertiginós aconseguint que autors com Txema Salvans o Joan Alvado visitin la ciutat i parlin dels seus respectius treballs. D’això es tracta, de generar un espai propici que convidi a establir un diàleg entorn de la imatge, de la seua representativitat avui, de la seua importància.

Aquest pròxim 13 de juny, aquesta iniciativa coordinada per Vicent Tena arriba ja a la seua cinquena sessió i ho fa conjuminant esforços amb la plataforma en línia Raïm, al capdavant de la qual es troba Estela Sanchis i el treball de la qual versa sobre la documentació i arxiu de fotògrafs de la Comunitat Valenciana. Per a aconseguir aquest objectiu, i per a continuar sumant noms a la seua llista, ampliant el que vindria a ser una part fonamental del nostre patrimoni visual i/o fotogràfic contemporani, Sanchis va resultar ser beneficiària d’una de les beques del programa Cultura Resident que promou el Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana.

En els últims mesos, Estela Sanchis ha continuat investigant des de la seua estada/residència en el Museu de Belles Arts de Castelló sobre el treball d’un bon nombre de fotògrafes i fotògrafs, i com no podia ser d’una altra manera, vist el funcionament i l’èxit obtingut en les anteriors sessions del Photobook Club Castelló, era d’esperar que existís algun tipus de col·laboració entre tots dos, més que res perquè existeixen nous autors per descobrir i altres tants per reivindicar-se.

RAÏM

Abans d’entrar detalladament del que ens espera en aquesta cinquena sessió, que se celebrarà en el mateix centre museístic de l’avinguda Germans Bou, voldria aprofundir una mica més en Raïm, mitjà digital que busca impulsar la producció visual de la Comunitat Valenciana, sí, però els objectius de la qual van més enllà en no conformar-se amb ser un mer contenidor d’informació. Tal com reconeix la mateixa Sanchis en el seu web, «l’objectiu és no només formar una xarxa que permeti la difusió del treball d’artistes nascuts o residents en la Comunitat, sinó crear un espai d’incubació del pensament entorn a la imatge, un lloc que instigui l’intercanvi i la col·laboració entre artistes, agents culturals i el públic en general». Així, la matriu de Raïm és aquest arxiu en línia on un pot veure el treball d’autors de «curt i mitjà recorregut el punt del qual en comú és l’ús de la fotografia com mig principal». No obstant això, adverteix, «considerem que l’art contemporani es nodreix no només d’exposicions, sinó de programacions orgàniques, trobades, esdeveniments i accions de tota índole». És per això que la participació en projectes de diversa índole és fonamental per a donar regna solta al desenvolupament d’alternatives de reflexió sobre la imatge, «així com generar diferents propostes que qüestionin el rol de l’artista en la societat».

Trobades, esdeveniments i accions... Com dèiem al principi, el Photobook Club Castelló ha aconseguit consolidar-se en molt poc temps, reunint un nodrit grup d’autors i amants de la fotografia que ja podem considerar fidels i que no perden l’ocasió de continuar aprenent, descobrint i gaudint de la imatge gràcies al món dels fotollibres.

Fotografía © Raquel Sánchez

CINQUENA SESSIÓ

El plantejament de la cinquena sessió del Photobook Club Castelló no és un altre que proposar un diàleg entre l’obra d’autors vinculats a la província de Castelló amb fotollibres de referència. Sota el títol #05 PINGPONG, hi haurà una espècie d’estira i arronsa no competitiu, amb la col·laboració de Pablo Chacón, de l’escola de fotografia EfedePhoto, Carmencita Film Lab i, clar, Aula Foto Cine Lledó, tota una referència.

Per a l’ocasió, participaran un total d’onze autors. «No estan tots els que són, encara que sí que són tots els que estan», explicava Vicent Tena aquests dies en xarxes socials. Onze fotògrafes i fotògrafs, «un nombre primer, llunyà als sistemes de les organitzacions competitives. En el nostre cas tots guanyen, assistents i autors», assenyala el coordinador d’aquesta iniciativa que ha establert una espècie de fòrum que crèiem necessari.

Firmes contrastades com les de Pascual Arnal, Paco Poyato, Carlos Bravo, Laura Avinent i Marc Dufour, al costat de noms menys coneguts com els de José María Rubio Calonge, Raquel Sánchez, Paqui Barrachina, David Segarra i Javier Pescador —aquests quatre últims proposats per Lidón Forés, directora de l’Aula Foto Cine Lledó i autèntica «caçatalents» fotogràfic—. Ells seran els protagonistes d’aquesta jornada aportant les seues imatges, que seran impreses per Camencita Film Lab i que editarà posteriorment Pablo Chacón per a després trobar similituds amb treballs de referència. Una sessió especial que, segur, sorprèn per la potència dels seus resultats.

Fotografía © Javi Pescador