Acabo de llegir la memòria gràfica i petites històries recollides en el llibre Xodos, memòria gràfica i xicotetes històries, escrit per Ernest Nabas Orenga amb un encertat pròleg de Joan Francesc Mira, coneixedor també d'aquesta pintoresca i atractiva localitat i, per descomptat, del que representa el treball etnogràfic. Col·labora en el llibre la Diputació Provincial i l'Ajuntament de Xodos, a part de la valuosa contribució dels seus habitants.

El llibre està inspirat en l'exposició de fotografies que va realitzar l'autor en el passat any. Precedit de la presentació esmentada, una introducció de l'autor ens informa de la gènesi del treball i dels seus objectius. Seguidament parla sobre l'entorn per tal de situar el lector sobre el patrimoni d'un poble petit que es remunta al període neolític del qual queden vestigis a la cova del Gargant i del pas de posteriors cultures, amb profusió de detalls i, sobretot , adornat amb fotografies antigues i actuals i ric anecdotari.

L'autor ha rescatat gràficament antics oficis, costums, feines del camp, bestiar, ferrers, la matança del porc, la recollida de l'espígol, les festes, l'emigració, la vida religiosa amb el pas dels Pelegrins, la caça, la fusteria, la vida diària... l'última part està dedicada a les persones amb fotos de diverses èpoques, alguna de 1909. Una bona mostra per conèixer estils en el vestir, actes socials i petites històries de la seva gent. Un llibre-font del que es poden extreure dades interessants sobre la vida i costums d'un poble que no per petit en habitants és menys ric en paisatges i persones. Ernest Nabas ha contribuït al coneixement de la seua història, sobretot gràfica.