El coaching s’obri pas a les aules. A través del projecte psicoeducatiu d’Intur Restauración Colectiva, tant els xiquets i xiquetes de Primària que fan ús del servei de menjador com els monitors assisteixen a diferents sessions que tenen com a objectiu dotar-los d’habilitats psicosocials que afavorisquen el seu benestar emocional. Així ho explica Laura Bellés, directora d’operacions de l’empresa.

---Com va nàixer Inturcoach?

--El projecte sorgeix del pla de millora contínua que tenim implantat. Va ser un dels projectes premiats l’any passat en el nostre Concurs d’idees Intur i va començar a implantar-se el curs passat a manera de prova pilot en aquells menjadors que van desitjar incorporar-ho dins del projecte educatiu. Per a això, comptem amb la col·laboració de Tabarca Psicologia i Consultoria, un gabinet de psicologia en la formació infantil i juvenil.

---En quants col·legis es posarà en marxa durant aquest curs?

--Actualment, la iniciativa ha arribat ja a un total de 14 centres de Castelló (per exemple, en localitats com Almassora o Vila-real) i de València. En tots ells está tenint molt bon acolliment. I és que tant xiquets com els més majors agraeixen poder conéixer i saber aplicar eines que els ajudaran en el seu dia a dia i que, sobretot, afavoreixen el bon clima del menjador en un moment tan important del dia com és el d’alimentar-se.

--I, aproximadament, quantes persones, entre monitors i escolars, es veuran beneficiats per aquesta iniciativa?

--Es tracte de tallers amb un màxim per sessió de 25 persones, tant de xiquets como adults i, al final de curs, aconseguirem que més de 2.400 persones usuàries dels nostres menjadors es beneficien directament d’aquest programa.

---En què consisteix la metodologia de les sessions?

--El disseny i implantació de les formacions i tallers es realitza de la mà d’un psicòleg especialista en infància i adolescència que imparteix sessions pràctiques, ajustant el contingut i temàtica al curs acadèmic. S’aplica una metodologia didàctic-lúdica perquè s’interioritzen millor els continguts del taller. Creiem que el reforç positiu, l’empatia i l’autoestima han d’aprendre’s des de la infància. I, en cada etapa, conéixer i aprendre a gestionar les emocions ajuda a superar les pors, a gestionar els enutjos i conflictes i, en definitiva, a tindre relacions positives i felices.

---Existeixen diferents tallers depenent de l’edat dels alumnes?

--Sí. Diferenciem sis tipus de tallers que estan enfocats a les edats de tots els cicles de Primària amb els quals se’ls ajuda al fet que aprenguen a gestionar les seues emocions: des d’artteràpia per a l’expressió emocional a intel·ligència emocional per a aprendre a gestionar pors o rebequeries. També se’ls proporcionen eines per a relaxar-se i fomentar la seua autoestima i seguretat, de manera que valoren tot allò positiu d’ells i dels altres. En l’últim cicle, s’aborda l’assetjament escolar, que cada vegada afecta a més alumnat, tractant-lo d’una manera preventiva amb l’objectiu de fomentar la companyonia, l’empatia i la conscienciació, reforçant a més amb l’ús responsable de les noves tecnologies i explicant en què consisteix el ciberbullying.

--Quina és la importància del ‘coaching’ en el menjador escolar per als més petits?

--En Intur Restauración Colectiva creiem fermament que una de les potes fonamentals per a aconseguir que els nostres comensals s’alimenten d’una manera sana, saludable i nutritiva, és intentar aconseguir que les emocions del dia no superen un moment fonamental de la jornada com és el d’alimentar-se. Amb aquest programa, es dota a monitors i alumnat d’eines per a evitar conflictes, rebequeries, presses i sorolls amb la finalitat d’aconseguir que gaudisquen recuperant energies.

--Quins beneficis es poden extraure d’aprendre a cuidar de la nostra salut emocional?

--Infinits. Cuidar les emocions és la base d’una bona salut. Gestionar les nostres emocions d’una manera adequada, acceptant les nostres emocions negatives, entenent les dels altres i regulant el nostre comportament, és clau per a aconseguir, per exemple, millorar la nostra qualitat del somni, ser més eficients en les nostres tasques o patir menys estrés i ansietat.

--Una bona alimentació incideix en el nostre estat d’anim?

Persupost. I des d’Intur Restauración Colectiva tenim clar que per a aprendre i créixer cal saber emocionar-se i saber alimentar les nostres emocions.