L’apoderament de les dones torna a cobrar protagonisme en els centres escolars de la ciutat de Castelló, que lluiten dia a dia per aconseguir esborrar les barreres de gènere en el mercat laboral amb iniciatives tan innovadores com necessàries. El CEIP Censal s’ha unit a la causa i, amb motiu de la commemoració del Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència, ha omplit les seues instal·lacions de bates blanques vestides per dones científiques que han mostrat als més xicotets la seua professió d’una manera lúdica i divulgativa. Es tracta de la primera edició d’una jornada que naix amb l’objectiu d’aconseguir l’accés i la participació de ple i de manera equitativa de les dones i les xiquetes en la ciència.

En aquest cas, van ser les pròpies mares dels alumnes, en concret cinc d’elles, les quals van compartir les seues inquietuds i curiositats a través de tallers en els que van ensenyar a xiquets des d’Infantil a Primària diferents disciplines del camp de la ciència. Experiments que van desafiar la força de la gravetat, jocs amb peces de Lego per a entendre teoremes matemàtics, exercicis de programació, investigació sobre els pigments vegetals i activitats per a comprendre la importància de l’aqüicultura van ser algunes de les tasques que es van instal·lar en el pati del centre castellonense.

Celia Rodríguez, Ana Castillo, Patricia Pérez, Sandra Renau y Alicia Felip van ser les dones científiques encarregades de realitzar els diversos tallers amb els quals «hem volgut sensibilitzar a xiquetes --i també als xiquets-- sobre la necessitat i els beneficis que aporta la ciència en l’actualitat», destaquen des de l’Ampa. L’activitat, oberta a tots els alumnes del centre, va seduir a més de 110 escolars del Censal. «Hem fet veure a tots ells que amb esforç i obstinació poden aconseguir tot el que es proposen», destaca Felip, membre de l’Ampa i biòloga en l’Institut d’Aqüicultura de Torre la Sal.

Així, els alumnes es van convertir per un matí en científics en pràctiques: conforme van completar cada activitat, van rebre un encuny i, finalment, un diploma acreditant que havien superat aquesta primera jornada científica. «Ha sigut un rotund èxit, doncs per la quantitat de xiquets vam haver de doblegar els tallers», destaquen. És per això que des de l’Ampa ja pensen en una segona edició per al 2020, en la qual la figura de la dona en la ciència tornarà a cobrar protagonisme entre els més xicotets del Censal.