A ritme de cançons tradicionals de la terreta. Així es com la Conselleria d’Educació va rebre a l’Auditori i Palau de Congressos de Castelló als 106 auxiliars de conversa que ajudaran aquest curs en la millora de les competències comunicatives orals en anglés de l’alumnat en 112 escoles d’Infantil i Primària. Una xifra que es suma als altres nou auxiliars d’anglès, francés i alemany per a sis instituts de Secundària castellonencs. En total, seran 115 professionals de conversa els que ajudaran a millorar les destreses orals en llengües estrangeres.

La jornada d’acollida i orientació va incloure una conferència de l’especialista en ensenyament de l’anglés i professor titular del departament de Didàctica de Llengua i Literatura de la Universitat de València, Agustín Reyes Torres. El responsable va assenyalar que «l’ensenyament i l’aprenentatge de l’anglés no pot limitar-se a converses artificials en contextos específics, sinó que han d’anar dirigits a fomentar la capacitat dels estudiants per a crear nous coneixements, interactuar i comunicar-se amb parlants d’altres cultures». Per tot això, Torres va afirmar que la classe d’anglés «ha de ser entesa com a part de l’educació integral dels alumnes de Primària».

En la trobada, a més d’abordar les línies claus del programa valencià d’auxiliars de conversa en anglés en les escoles, es van exposar dues experiències d’èxit, fruit de la col·laboració entre els auxiliars i els seus tutors, que s’han dut a terme en al CEIP Josep Iturbi de Borriana i al CEIP Benadressa de Castelló.

Els auxiliars de conversa, que són estudiants universitaris o recentment graduats provinents de països d’arreu del món de parla anglesa, col·laboren amb el docent responsable 16 hores setmanals. Des del passat 1 d’octubre i fins al 31 de maig de 2020, acompanyaran en les aules el professorat a l’hora de reforçar les destreses orals de l’alumnat.

ESTADES DEL PROFESSORAT

«Els auxiliars de conversa, així com els cursos gratuïts en anglés per al professorat de les EOI i les estades a Irlanda i al Regne Unit són tres de les mesures per a implantar l’ensenyament i l’aprenentatge de l’anglés en el nostre sistema educatiu i per a fomentar el plurilingüisme», destaca el conseller d’Educació, Vicent Marzà. I és que cal recordar que l’estiu passat, 303 docents de les comarques de Castelló van millorar la seua capacitat per a impartir classes en anglés gràcies a les 2.022 estades formatives d’un mes al Regne Unit i Irlanda. A més, 176 docents han pogut avançar en el seu nivell d’anglés gràcies a les 700 places de cursos intensius que la Conselleria ha organitzat enguany per primera volta.