L’institut Jaume I de Borriana continua immers en multitud de projectes per a millorar l’aprenentatge dels seus alumnes. És el cas del grup de lectura compartida creat per primera vegada durant aquest curs i que cerca millorar la competència lectora d’alguns dels seus estudiants.

I, per aconseguir-lo, tal com expliquen Inmaculada Herreros i Inmaculada Bellés, del departament Orientació --i en coordinació amb l’àrea de Llengües--, «es creen grups heterogenis de dos o tres estudiants que tinguen diferents nivells de competència lingüística i que lligen de manera conjunta». D’aquesta manera, els alumnes més avançats ajuden a millorar la destresa als estudiants que tenen un menor nivell.

El projecte, dirigit a l’alumnat de 1r i 2n d’ESO, es realitza cada dimecres, fora de l’horari lectiu (de 14.20 a 15.15 hores) i s’estructura en dues parts: la primera d’elles té a veure amb la lectura d’un llibre i compta amb l’ajuda d’un dossier per a treballar la comprensió; i la segona es correspon amb una tertúlia literària. «Cada alumne,apunta en el quadern les idees que vol compartir i, en cercle, amb l’ajuda d’un moderador, anem donant els torns de paraula perquè compartisquen el que més els ha cridat l’atenció», expliquen les responsables.

«Hem detectat que alguns joves tenen necessitats de suport educatiu, així que vam proposar aquesta opció per a l’alumnat, fora de les hores lectives, que és totalment voluntària». Amb tot, aquesta iniciativa ha tingut «molt bon acolliment» i cada setmana reuneix una trentena d’estudiants que, en aquest nou trimestre, comencen amb la lectura de textos curts. I és que cal destacar que el trimestre passat, els participants es van reunir en torn a les pàgines de la novel·la de Laura Gallego Crónicas de la Torre I. El Valle de los Lobos.

Tal com avancen des del departament d’Orientació del Jaume I, està previst obrir aquesta activitat a veïns i famílies del barri per a que participen activament d’aquestes trobades literàries.