En molt poc de temps, els centres educatius, docents i famílies han hagut de fer front a una situació impensable. Des del primer moment, van posar la maquinària en marxa per a transformar, en molt pocs dies, un col·legi presencial en un col·legi on line, intentant millorar al llarg de tot este temps.

Els mestres del CEIP Cervantes, de Vila-real, van ser conscients que, a més d’atendre l’acadèmic, era necessari no perdre de vista el personal, la proximitat, l’afecte i el tracte diari, que són les seues senyals d’identitat.

Així, els docents han manat missatges d’ànim als alumnes a través dels seus papàs i les xarxes socials; han proposat aplaudiments dedicats als xiquets, pel gran esforç que estaven fent per quedar-se a casa tants dies; i els han enviat diversos vídeos perquè veren els mestres i intentar animar-los en molts moments al llarg de tot aquest període tan atípic per a ells.

Aquests vídeos han sigut de diverses temàtiques: un en el que tots els mestres del col·legi comptaven una part d’un conte, que van escriure sobre tot el que estava passant i com ens sentíem per això; abans de les vacances de Pasqua, els van proposar reptes fets pels mestres per a animar-los a que ells es divertiren fent-los durant les vacacions; i just abans de les festes patronals de Sant Pascual, que s’havien suspés, els van enviar un vídeo amb un pregó de festes molt especial, en el que els proposaven que realitzaren els actes de les festes des de les seues cases i balcons.

La resposta dels xiquets i les seues famílies va ser immediata, ja que van correspondre enviant vídeos dels xiquets dient tot el que els troben a faltar. També els han enviat els reptes que els van proposar i inclús han rebut vídeos amb tots els actes de les festes celebrats en les seues cases.

En el col·legi Cervantes la tasca que més els il·lusiona continua sent la mateixa: estar prop dels alumnes i de les seues famílies. Treballen per acompanyar-los, transmetre’ls energia i que desperten la seua creativitat.

MÉS CONECTATS QUE MAI

A pesar de la distància han estat més connectats que mai. Els professors s’han adaptat per a aconseguir els continguts previstos, ja que des del principi van ser conscients que no es podien oblidar de la part emocional i social que aporta anar al cole.

«D’aquesta manera, a més d’organitzar diàriament el treball per als alumnes i estar en contacte amb ells, van pensar que havíem de fer quelcom perquè els sentiren prop i veren que encara que no estaven junts físicament, continuaven pensant en ells en tot moment», comenten des del col·legi.

«En estes circumstàncies extraordinàries, la creativitat i l’enginy són la clau per a donar resposta als reptes amb què ens trobem cada dia i, possiblement, un dels fonamentals és el de no perdre el contacte amb els altres. Perquè siga possible comptem amb els millors aliats, les famílies. Sense elles mai ha sigut possible una educació de qualitat, però hui tenen un protagonisme més visible i determinant. Aquesta situació és una gran oportunitat de creixement per a tots. Estem veient el millor dels nostres alumnes, les nostres famílies, els nostres professors i de tota una comunitat educativa. Tots junts al servici de la tasca més important: l’educació, el valor que prepara als alumnes per a la vida, siguen quins siguen els reptes que esta els propose», assenyalen des del centre escolar de Vila-real.