Amb el títol De baix a dalt, la comunitat educativa de Betxí ha celebrat les seues primeres jornades educatives, que van ser inaugurades pel conseller d’Educació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, i l’alcalde de Betxí, Alfred Remolar. Aquest punt de trobada formativa va abordar el projecte innovador d’educació integral que comparteixen els quatre centres docents públics d’aquest municipi de la Plana Baixa junt amb l’Ajuntament.

«Reflexionar, escoltar i compartir són les tres competències clau del canvi educatiu i Betxí és un model a seguir», va destacar Marzà. El conseller va insistir en que «l’objectiu d’aquest projecte és transformar el poble en municipi educador, implicant tot el veïnat i l’entorn en el fet educatiu, de baix cap a dalt. A Betxí es treballa una idea cabdal en l’educació del segle XXI: tots i totes eduquem i aprenem. L’escola és, tota ella, una interacció gegantina entre mestres, pares i mares, alumnat i entorn».

En el projecte participen el CEIP Cervantes-Dualde, l’IES Betxí i l’Escola Infantil Municipal Pequelar, a més del centre de Formació de Persones Adultes.

El conseller va subratllar que «abans, l’educació era unidireccional i sempre de dalt a baix; els xiquets i xiquetes eren subjectes passius i els i les mestres els anaven instruint. Però aquest, afortunadament, ja no és el model de l’escola pública: ara, l’alumnat també ens ensenya. Nosaltres, acompanyem el seu desenvolupament i aprenentatge, tot proveint-los d’un gran ventall d’experiències que els permeten anar construint-se a si mateixos i entendre el món enrevessat en el qual vivim». I aquest canvi educatiu, segons Marzà, «ha sigut possible gràcies a la reflexió crítica i continuada sobre la pràctica docent, la capacitat d’escoltar l’alumnat i tota la comunitat educativa i el seu afany per formar-se i compartir les experiències que realitzen».

‘REPENSAR’ L’EDUCACIÓ

Les jornades van comptar amb una ponència del mestre de mestres italià Gino Ferri sobre repensar l’educació, en la qual va abordar les claus i fonaments que sostenen el canvi educatiu. A més, es van mostrar les experiències del projecte De baix a dalt, com ara la iniciativa El lapbook a l’aula de 2 anys de l’Escola Infantil Municipal Pequelar o l’animació lectora i treball del conte Res com al poble, del CEIP Cervantes-Dualde.

L’IES Betxí va presentar la seua iniciativa de treballar els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides com un element de col·laboració entre les entitats locals i el Centre de Formació d’Adults va parlar sobre l’experiència L’aprenentatge dona vida als anys que la vida ens dona de més.