La i·lusió, la creativitat i l’art són tres dels conceptes que han sobrevolat aquestes últimes setmanes la localitat de Castelló. Els escolars de Primària han deixat volar la seua imaginació per a crear un espai diferent i únic per a la seua ciutat.

I és que han sigut més de 440 els alumnes que han participat en la segona edició del Concurs de Dibuix que, organitzat pel Col·legi Territorial d’Arquitectes de Castelló i amb el patrocini d’El Periódico del Azulejo i Mediterráneo, s’ha presentat aquest curs sota el lema La plaça. Es tracta d’un leit motiv a través del qual els escolars de centres participants (de diferents col·legis de la província) han mostrat, sobre el paper, quins elements deuria tindre la seva plaça somniada i quins són els detalls que troben a faltar a les places de les seves ciutats o pobles.

Amb tot, els guanyadors de cadascuna de les tres categories d’aquesta edició han sigut Pablo Canós Paterna (del CEIP Avel·lí Corma de Moncofa); Ainara Eugenio Cazador (del CEIP Luis Revest de Castelló); i Nayara Alcón Vicente (del CEIP Gaetà Huguet de Castelló). En la modalitat de primer i segon de Primària, Sara Monfort Edo (del Grans i Menuts de Castelló) va obtindre la segona posición, mentre que en la categoria de tercer i quart de Primària va ser la jove Laura Canós Paterna (del CEIP Avel·lí Corma de Moncofa) la que va lograr el segon lloc. I, finalment, entre l’alumnat de cinqué i sisé de Primària, el segon guardó va ser per a Jana Ibáñez Salvador (del CEIP Tombatossals de Castelló).

Així, tots ells van rebre els seus diplomes i corresponents premis en una jornada celebrada divendres passat a la sede del Col·legi Territorial d’Arquitectes de Castelló. Els dibuixos premiats van rebre un xec regal per la compra de material escolar i un joc Lego Architecture. A més, tal i com van informar des de l’organització, el col·legi L’Hereu de Borriol va obtindre un guardó especial per la implicació del seu professorat en aquest concurs de dibuix, «ja que ho han inclòs com una activitat dins de la seua programació didàctica, en la qual han treballat amb criteris de geometria en les classes de Matemàtiques i de Dibuix». És per això que el grup de docents va rebre un complet lot de llibres, a més d’una subscripció al Periódico Mediterráneo.

Els treballs finalistes romandran exposats a la sala d’exposicions i la resta de dibuixos adornaran l’edifici en una acolorida mostra que es podrà visitar durant tot el mes de gener.

Cal destacar que el jurat d’aquest any ha estat format per Beatriz Sáez, professora d’Història d’Expressió Gràfica de la Universitat Jaume I de Castelló; Amparo Guinot, professora d’Història de l’Art en l’Escola d’Art i Superior de Disseny de Castelló; Susana Babiloni, secretària del Col·legi Territorial d’Arquitectes de Castelló; i Javier Cabrerizo, redactor d’El Periódico del Azulejo i Mediterráneo.

les futures generacions

L’objectiu d’aquest concurs, que cumpleix la seua segona edició, és despertar l’interès de les futures generacions per l’arquitectura i l’urbanisme d’una manera estimulant i creativa, a la vegada que s’introdueix la veu dels més menuts en el disseny dels espais de les nostres ciutats. Aquesta iniciativa pretén servir al col·lectiu d’arquitectes per observar la visió dels infants a través dels seus dibuixos sobre temàtiques particulars. Així, obtenen informació sobre com els més petits de la família perceben l’espai urbà, què és el que més valoren, què interpreten per espai públic, les carències que li troben… Una informació útil i molt necessària que tornaran a tindre al seu abast el pròxim Nadal, doncs el Col·legi d’Arquitectes ja prepara la tercera edició que augura ser un altre èxit en majúscules.