La tradició de les nostres festes més arrelades prenen protagonisme en els col·legis i instituts de la ciutat de Castelló, que es preparen ja per a participar en la 17ª edició del Concurs Escolar de Maquetes de Gaiates. A poc menys d’un mes perquè donen inici les festes fundacionals de la capital de la Plana, la gaiata Sequiol, organitzadora del certamen (amb la col·laboració de l’Ajuntament, el Patronat de Festes, la Diputació Provincial i la Conselleria d’Educació) espera augmentar la participació del passat any, que va comptar amb més de 400 escolars i unes 250 maquetes.

Seran els dies 3, 4 i 5 de març quan l’organització s’acoste als centres per a recollir els treballs dels alumnes, que hauran elaborat en classes de tecnologia, plàstica o de manera lliure a les seues cases, utilitzant per a la creació tot tipus de materials: fusta, materials reciclats, plàstic i, fins i tot, gominoles. «És un concurs que cada any s’aferma i amb el qual pretenem, a més de potenciar la creativitat i originalitat dels xicotets, que aprenguen des d’edats primerenques la importància de les festes i les seues simbologies per a endinsar-se en elles», expliquen des de la gaiata 15. El 7 de març totes les creacions presentades s’exposaran en el Museu Etnològic de Castelló, on romandran durant dues setmanes; fins al lliurament de premis, que es celebrarà en el saló de plens de l’Ajuntament just abans de donar el tret d’eixida a la Magdalena.

Els tres millors treballs de primer, segon i tercer de Primària, els altres tres de quart, cinqué i sisé, i la millor maqueta de Secundària seran premiades amb nombrosos regals. Uns obsequis que s’estendran a més escolars, segons les diferents categories. Amb tot, la maqueta més valorada pel jurat es convertirà enguany en una gaiata real i s’instal·larà en l’exposició del museu, on compartirà espai amb les altres 16 gaiates dels anteriors concursos.