E l Col·legi de la Salle de la capital de l’Alcalatén va acollir una xarrada impartida pel cronista oficial de l’Alcora, José Manuel Puchol, sobre la localitat en l’Edat Mitjana (segles V a XV).

L’activitat va ser promoguda per la professora de Llengua de primer i segon d’ESO, Mª Ángeles Mingarro, i el professor Agustín Xiva va actuar com a ponent. Puchol va realitzar un repàs a la Reconquesta, la Donació de Alcalatén per Jaime I a Pere Ximén d’Urrea, l’Alcora en la Diòcesi de Tortosa i l’important any 1178 de la concessió d’Alfonso II d’Aragó, sobre els límits que aquesta seu tindrà després de la Reconquesta,

També va parlar sobre els populars Murs de la vila, de la carta de poblament (1305), de la concessió del mercat dels dimecres (1306), de la segregació del terme del poblat de Alcalatén (1418)... En definitiva, dates importants per al municipi.

El cronista va iniciar la xarrada contestant a les preguntes que tenia l’alumnat i que li van ser remeses dies abans. Va nomenar un a un als xiquets i va contestar a tots, rebent al final un calorós aplaudiment.

Entre les coses més interessants que va revelar, està el fet de que l’Alcora era pedania del poblat de Alcalatén. En 1305, amb la carta de poblament, naix com a vila autònoma, i es dóna la paradoxa que en 1418 és Alcalatén la que, arruinada, passa a jurisdicció alcorina.