Les barreres que dificulten que les xiquetes trien una carrera científica són molt diverses; entre d’altres hi ha els estereotips i prejudicis que afronten i que tenen un impacte en les seues trajectòries educatives i, posteriorment, laborals. Segons Nacions Unides, un estudi realitzat en 2017 a 14 països, la probabilitat que les estudiants acaben una llicenciatura, un mestratge i un doctorat en alguna matèria relacionada amb la ciència és del 18%, 8% i 2%, respectivament, mentre que la probabilitat per als estudiants masculins és del 37%, 18% i 6%. Per això, amb la finalitat d’aconseguir l’accés i la participació plena i equitativa en la ciència per a les dones i les xiquetes, en 2015 Nacions Unides va instaurar l’11 de febrer com el Dia internacional de la Dona i la Xiqueta a la ciència.

En aquest marc, la Fundació Isonomia de l’UJI té diferents iniciatives per familiaritzar les xiquetes amb les sortides laborals en les àrees de la ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques, i reflexionar sobre la necessitat de canviar els papers socials d’homes i dones per a construir una societat més equilibrada, justa i democràtica. Una d’aquestes és la campanya Enginyera ... per què no?, integrada per xerrades de dones en actiu a l’àmbit de l’enginyeria, una exposició fotogràfica per a mostrar que les enginyeries i les ciències, en totes les seues branques, també són profe-ssions per a xiques, incloent alguns noms de científiques excel·lents al llarg de la història. Una altra és el projecte STEM team: igualtat sense etiquetes, que promou la reflexió sobre com es transmeten els estereotips professionals i la importància de desafiar-los.

L’elecció acadèmica i professional hauria d’estar basada en la lliure decisió de les persones d’acord amb les capacitats, desitjos i expectatives pròpies i no en els estereotips, rols i identitats de gènere que ens marca la societat.