Són molts els pares primerencs als quals els sorgeixen preguntes relacionades amb la seguretat i el benestar dels seus fills a l’hora de triar un centre i es plantegen, ludoteca?, guarderia? És important triar un bon centre, ja que existeixen diferències.

En les ludoteques el principal objectiu és garantir el dret del xiquet al joc. No es deu contemplar activitat educativa de cap tipus. L’horari hauria de començar quan acaben les guarderies o escoles infantils. Aquests centres no deurien tenir servei de menjador, ni acollir a xiquets de 0-3 anys. La majoria no disposen d’espais enjardinats; solen ser baixos de finques o terrasses.

Una escola infantil, popularment coneguda com a guarderia, és un centre amb finalitat educativa per a xiquets de 0-3 anys. En aquesta etapa de la seua vida són molt receptius i aprenen amb més facilitat, per la qual cosa podem estimular la seua intel·ligència i educar els seus sentits. Aquests centres imparteixen el primer cicle d’educació, dut a terme per personal titulat. Disposen d’amplis horaris per a conciliar la vida laboral amb la familiar, i les seues dependències solen tenir zones amb jardí on el xiquet gaudeix de diferents tipus de joc.

M. C. Marti