Les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC) aplicades a l’educació i l’aprenentatge són una realitat constant als centres escolars. És fonamental que els docents tinguen una idea molt clara del potencial de cadascun dels recursos tecnològics al seu abast per a millorar la gestió de l’aula, tant a nivell organitzatiu com pedagògic.

Per això, la Conselleria d’Educació ha organitzat el I Congrés TIC i Educació titulat L’aula oberta a la societat digital mitjançant el que es pretén crear un punt d’encontre, d’intercanvi i de dinamització per al professorat de la Comunitat Valenciana en el camp de les Tecnologies Aplicades a l’Educació i l’Aprenentatge (TAEA), a més de ser una porta per la qual obrir l’aula a la societat digital a través de l’actualització científica, didàctica i metodològica. Aquesta cita es celebrarà a la seu de la Universitat Politècnica de València de Gandia, els propers dies 5 (de 16.00 a 20.00 hores) i 6 d’octubre (de 9.00 a 14.00 i de 16.00 a 19.15 hores).

LES INTERVENCIONS

La intervenció de Linda Castañeda Quintero amb la sessió Com obrir l’educació? Instruccions d’ús per a la societat digital obrirà aquestes dues jornades educatives. Posteriorment, tindrà lloc una taula rodona, moderada per Carles Caño Valls, que tractarà els reptes de la transformació digital educativa; així como un espai de formació no formal que estarà dinamitzat per Juan Torres Mancheño baix el títol Ens prenem un cafè i t’ho conte.

El congrés continuarà al dia següent amb la ponència de Yaiza Rubio Viñuela i diversos tallers que es celebraran en 10 aules diferents i que versaran sobre l’equipament i sistemes informàtics als centres educatius, la coordinació TIC als col·legis, el recursos educatius, ferramentes, aplicacions digitals i seguretat digital, la competència digital del docents i les metodologies actives amb l’ús de les TIC, enre altres coses. La jornadà concluirà amb la intervenció de Jordi Adell Segura, qui aportarà les conclusions sobre les TIC en l’educació amb la sessió Cap on anem?

Amb quasi 600 participants ja inscrits per a assitir a la primera edició, aquest congrés donarà a conèixer als docents metodologies actives en el recolzament de les TIC. Cal destacar que els assitents podran compartir les bones pràctiques en els seus respectius centres educatius.

A més, uns dels altres objectius d’aquesta trobada es prendre consciència de les qüestions relatives a la privacitat en les xarxes socials, aprofundir en la oferta formativa TIC a l’abast del professorat i posar en valor la importància de la millora de la competència digital.