La Conselleria d’Educació, Cultura i Esport dedica el calendari escolar, festiu i commemoratiu del nou curs 2019-2020 als 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides. Aquesta iniciativa va començar fa tres cursos amb la finalitat d’aprofitar les possibilitats didàctiques que es deriven de la celebració o commemoració en les aules dels dies assenyalats per a la vida democràtica del centre. En total, es repartiran 4.300 calendaris pels 1.847 centres educatius de tota la Comunitat Valenciana: des d’Infantil fins a Batxillerat, FP i Educació Especial.

El calendari escolar marca amb punts de colors fins a 94 dies europeus, internacionals i mundials que es succeeixen al llarg dels 10 mesos lectius (de setembre a juny) i que corresponen a esdeveniments i valors de significació important que es celebren aquests dies concrets arreu del món. Així, aquestes 94 fites que es volen recordar s’engloben en cinc grans blocs temàtics: inclusió, igualtat i convivència (25 dies); salut (12 dies); plurilingüisme i interculturalitat (10 dies); ciència, sostenibilitat i medi ambient (25 dies); arts i cultura (10 dies); i ciutadania i participació (12 dies).

Així mateix, la nova Direcció General d’Innovació i Ordenació Educativa ha actualitzat enguany el disseny del calendari escolar afegint alguns dies internacionals d’interés per a treballar a les escoles i instituts, així com d’altres que han recomanat des dels centres educatius com a significatius.

Cal remarcar que el calendari és de paper reciclat, amb tints lliures de tòxics i es pot descarregar en format digital, juntament amb un arxiu que permet imprimir en etiquetes els dibuixos icònics de cada un dels ODS en dos formats (52,5×21,2 mm i 64,6×33,8 mm).

Els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible els van acordar el 25 de setembre de 2015 els líders mundials en l’Assemblea de les Nacions Unides per a erradicar la pobresa, protegir el planeta i assegurar la prosperitat. Cada objectiu té unes fites específiques que s’han d’aconseguir, com a molt tard, l’any 2030.

La directora general d’Innovació i Ordenació Educativa, Margarida Castellano, remarca que assolir aquestes 17 fites «és cosa dels governs, de les institucions i de la societat civil en general». «Els centres educatius i les seues comunitats hem de ser un agent importantíssim en la difusió, la conscienciació i l’aplicació d’aquests».