La Conselleria d’Educació, Cultura i Esport ha llançat una campanya per a previndre el ciberassetjament de la població en edat escolar en temps de confinament, ja que les hores que l’alumnat passa connectat a internet i a les xarxes socials s’ha multiplicat amb la suspensió de les classes presencials.

Jo practique #CiberBonTracte aspira a combatre l’assetjament en internet mitjançant l’ús de les bones pràctiques. Tot el material de la campanya es pot consultar en el nou espai d’inclusió educativa obert en la pàgina web de la Conselleria (http://www.ceice.gva.es/va/web/inclusioeducativa).

La campanya l’han dissenyada els equips especialitzats en assetjament escolar de les unitats d’atenció i intervenció (UAI) del Pla de prevenció de la violència i promoció de la convivència als centres educatius (PREVI) dependents de la Direcció General d’Inclusió Educativa.

«Som conscients que durant l’actual estat d’alarma en el país i el confinament a les nostres llars el professorat no pot exercir la tasca d’observació i acompanyament que fa habitualment per previndre el ciberassetjament i, per tant, cal extremar totes les precaucions», subratlla la directora general d’Inclusió Educativa, Raquel Andrés.

més temps // A més, indica que «el temps que l’alumnat es troba connectat a internet i als dispositius mòbils s’ha incrementat exponencialment i les xarxes socials són, sovint, el mitjà de comunicació preferit per a relacionar-se amb companys, amistats i familiars», comenta. «Per això, hi ha més risc que es produïsquen situacions conflictives, derivades d’un mal ús de les xarxes i Internet», alerta Andrés.

Mitjançant infografies, la campanya Jo practique #CiberBonTracte recorda a les famílies i a l’alumnat quines són les recomanacions per a utilitzar internet i les xarxes socials de manera segura i adequada. Així mateix, informa també sobre les vies de comunicació o denúncia davant de possibles casos de ciberasset-jament, sèxting o ciberassetjament pedòfil, entre altres.

La campanya posa a l’abast de l’alumnat totes les vies de comunicació i denúncia sobre possibles casos de ciberassetjament. La primera d’aquestes és el telèfon europeu d’atenció a la infància gratuït, el 116 111. Funciona ininterrompudament les 24 hores del dia i té com a objectiu general centralitzar les telefonades que denuncien o posen de manifest presumptes situacions de risc o desemparament de menors d’edat, i que ofereix una resposta immediata, reorienta la situació o la deriva als organismes competents per a la investigació i/o la intervenció d’aquesta.

XAT / També es facilita el xat de la fundació Ayuda a Niños y Adolescentes en Riesgo (ANAR) (https://www.anar.org/chat-anar/), que és gratuït, confidencial i anònim. Aquest xat està operatiu de dilluns a diumenge des de les 10.00 hores fins a les 00.00 hores.