L’Escola Oficial d’Idiomes de Castelló va acollir la segona etapa de la IV edició del concurs temàtic de llengua, cultura i civilització romanesa. En aquest esdeveniment van participar més de 60 alumnes romanesos amb edats entre 8 i 12 anys, residents en Castelló de la Plana, Benicàssim, Vila-real i València.

L’Institut de la Llengua Romanesa de Bucarest i el Ministeri d’Assumptes Externs han proposat l’etapa regional del concurs temàtic Coneix Romania, que consta de 4 seccions temàtiques: Art i cultura romanesa, Llengua i literatura, Història i Geografia. L’objectiu fonamental d’aquest esdeveniment se centra a preservar i desenvolupar la identitat cultural i lingüística dels xiquets romanesos d’Espanya, integració en el país d’adopció i integració dels alumnes en cas de tornar en el país d’origen.

D’aquesta manera, es consoliden més de 10 anys de col·laboració del Ministeri amb les autoritats espanyoles en el projecte LCCR (Llengua, cultura i civilització romanesa).

Com a activitats complementàries del concurs hi haurà una exposició de treballs artístics dels xiquets , titulada Pensant a Romania, i un espectacle amb música i ball tradicional, Romania, et volem.

PREMIS

L’equip JIU, dirigit per la professora Mirela Iuliana Bondoc, va rebre un premi per el seu treball. El van formar Lorena Grecu (CEIP Carles Sarthou de Vila-real), Ariana Penariu (CEIP Cervantes de Vila-real), Roberto Ristoiu (CEIP Gaetà Huguet de Castelló) i Jessica Parv (CEIP La Marina del Grau de Castelló).

Un altre guardó va ser per al grup Timis, dirigit per la mateixa professora i format per Roberto Ptru, Abner Craciun, David Dobrescu i Mario Popescu (CEIP Gaetà Huguet).

En l’esdeveniment van estar presentes representants del Consolat de Romania, el regidor de Educació de l’Ajuntament de Castelló, Enric Porcar, i directors de col·legis de Vila-real. El jurat estava presidit per Diana Dobre, mediador cultural de l’agència AMICS de Castelló.

llaços

Es tracta d’una mostra més de les activitats que duen a terme els centres educatius de la província per a estrènyer llaços amb el país d’Europa de l’Est.

En aquest sentit, un dels col·legis més actius és La Marina. Així, per exemple, els alumnes han realitzat una videoconferència amb Romania, amb ajuda de la mestra d’anglés, en la que van participar els xiquets de la classe extraescolar de romanés amb la seua mestra particular, per cantar algunes cançons en l’idioma el seu país d’origen.